Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högman såg matchen från läktaren

Jan Halvor Halvorsen skrek och gestikulerade från normal tränarplats. Anders Högman tillbringade däremot sin första halvlek som allsvensk fotbollstränare på läktaren i IP.

Annons
Det här är en modell som jag själv tagit initiativet till och som växt fram under de sista 14 dagarna, berättade Anders.
I USA är det väldigt vanligt att de olika tränarna/coacherna splittras under match och ser spelet från olika vyer. Det vanligaste är att de dessutom kommunicerar med varandra med hjälp av headset.
Det här är ett måste i amerikansk fotboll, men används också i andra sporter som till exempel ishockey.
I går tog även Giffarna ett kliv in i framtiden. När domaren blåste igång matchen lämnade Anders Högman sin tränarkollega Halvorsen ensam vid avbytarbänken. Istället tog han plats högt upp på läktarplats.
Grunden till ändringen är helt enkelt att man ser så mycket bättre därifrån. Speciellt gäller det posititionsspelet. Även spelarnas specifika uppgifter vid fasta situationer är något som är lättare att följa uppifrån.
Högman fortsatte:
Det är exempelvis en omöjlighet att ha koll på allt vid en fast situation med 16 spelare inne i straffområdet om man själv är placerad vi avbytarbänken.
Giffarna hade en tung start. Något som förstås Högman också märkte från läktarplats.
Jag var nära att springa ner och prata med Halvorsen redan efter tio minuter. Men när Olofssons mål kom ändrade det mesta till sig och sedan var det inte så mycket som behövde korrigeras.
Efter 43 minuter kom Högman ner till Halvorsen och stannade sedan kvar där matchen ut.
Meningen är dock att vi ska fortsätta jobba under matcherna med mig på läktaren.
Aktuellt med lite mer avancerad utrustning som headset och dylikt?
Det har vi inte funderat på, men om man får använda sådant vore kanske inte heller det så dumt. Men jag kan alltid springa ner till Jan Halvor när jag känner att något behövs diskuteras.
Vem vet, det kan också bli ombytta roller.
Jo, Jan Halvor kan ju hamna på läktaren av annan orsak, exempelvis att domaren visar upp honom dit, påpekade Högman med ett leende.
Vad tyckte då Anders Högman om matchen i stort?
Jag är väldigt nöjd. Vi fick lite problem då Elfsborg ändrade till 433 sista halvtimmen. Men det blev bättre då Åskoogh byttes in istället för Donatas.
Kändes det pirrigt i första allsvenska framträdandet?
Inramning och stämning är förstås annorlunda, men i övrigt var det ungefär som vanligt. Lite puls ska man också ha under match.
Jan Halvor Halvorsen var förstås mycket belåten efter matchen. Han tyckte att hans manskap lyckades nära nog perfekt med matchplanen.
Det är minsann inte alltid det blir så. Vi hade problem med deras Samuel Holmén första 1012 minuterna, men sedan blev det betydligt bättre.
Jag är väldigt nöjd med löpningarna, aggressiviteten och även det taktiska. Sedan är det också så att alla som finns med i Giffarnas startelva ska tvingas vrida ur sina tröjor efter match.

Mer läsning

Annons