Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjsgaard avgjorde Tiomila

Domnarvet vann damklassen i Tiomila sedan Karolina A Höjsgaard avgjort mot Simone Niggli-Luder i Ulricehamn på sista sträckan. Övriga i vinnarlaget från Borlänge var Elin Dahlin, Zuzana Machuchova, Eva Jurenikova och Dana Brozkova.

Annons
En uppgörelse mellan två världsmästarinnor fällde avgörandet i damernas Tiomila. Sveriges dubbla världsmästarinna från i fjol, Karolina A Höjsgaard, fick gå ut i ledning för Domnarvets Goif på sista sträckan, med schweiziska världsmästarinnan Simone Niggli-Luder en minut bakom. Och redan efter två kontroller var schweiziskan, som i fjol grejade Tiomilasegern åt sin svenska klubb Ulricehamns OK, ikapp.
Men dramatiken slutade inte där.
 Jag såg henne flera gånger längs banan och förberedde mig mentalt för en spurt. Men när vi närmade oss målet var jag plötsligt ensam, säger Höjsgaard, som till slut kunde defilera i mål, två och en halv minut före titelförsvarande Ulricehamn.
Tävlingen avgjordes vid elfte kontrollen, där Niggli-Luder letade i minst två minuter utan att se skärmen.
 Jag kan inte ha varit mer än 50 meter därifrån, men det var tät skog och när jag äntligen hittade kontrollen förstod jag att segerchansen var borta, säger Simone Niggli-Luder.
Ulricehamn hade formerat laget exakt enligt förra årets segerrecept, med Jenny Johansson på näst sista, men det räckte inte mot Dalalaget, som övertygade genom hela tävlingen.
Elin Dahlin inledde för Borlängeklubben och var en dryg minut bakom täten. Därefter förde en trio tjeckiskor, Zuzana Machuchova, Eva Jurenikova och Dana Brozkova, upp laget i toppen och skapade slagläge för Höjsgaard.
 Jag var egentligen inte mentalt förberedd på att gå ut först, säger Karolina A Höjsgaard, som förde Domnarvet till seger i Tiomila även 2000.
 Då ledde vi med tio minuter och jag gjorde ett dåligt lopp som ändå räckte. I dag trodde jag att jag skulle få jaga Ulricehamn, men det blev tvärtom och jag lyckades springa sansat och koncentrerat hela vägen, säger Höjsgaard, som rankar segern som hennes viktigaste med klubblaget.
 Alla tjejerna har sprungit jättebra och det var härligt att få springa i mål med laget. Att dessutom få till ett så bra lopp mot Simone Niggli-Luder på slutet höjer förstås självförtroendet ytterligare. Det sitter bra inför stafetten i VM i Japan i augusti, säger Karolina A Höjsgaard.

Mer läsning

Annons