Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holm åter etta – Thörnblad tvåa

Stefan Holm hoppade högst i världen i år. Tvåan Linus Thörnblad fick hoppet tillbaka. Dubbelsegern i höjd var DN-galans svenska höjdpunkt.

Annons
Trots massor av svenska framgångar och många nytända stjärnor under en fin friidrottssommar var ingen blågul atlet etta på någon av världsårsbästalistorna inför DN-galan. På tisdagen blev det ändring på det.
Genom att ta 2,35 i sitt andra försök flög Stefan Holm upp till första plats på årets höjdlista.
Han fixade segern redan på 2,30, dansade efter årsbästat 2,33, jublade efter världsårsbästat 2,35 och var till sist nära att sätta utomhusrekord på 2,37.
 Jag har bara hoppat högre än så här tre gånger utomhus, men jag hade gärna tagit 2,37 också, summerade Holm, som har klarat 2,40 inomhus.
\"Skönt för egot\"
Han hade inför DN-galan klarat 2,32 som bäst under den pågående utomhussäsongen. På träningen har värmlänningen studsat över 2,35, men när han har fått nummerlapp på tröjan har vädrets makter inte varit med honom.
 Därför var det skönt för egot att få göra en bra tävling, ändå kände jag mig faktiskt inte så lätt i benen som jag trodde jag skulle göra. Att jag hoppade så högt berodde på att jag hoppade bra tekniskt, sade Holm.
Segern i DN-galan var hans fjärde och 31-åringen har nu hoppat 2,30 eller högre i 110 tävlingar bara åtta kvar upp till Patrik Sjöberg.
Med vinsten och världsårsbästat följer också att Holm nu blir favorit till VM-titeln i Osaka, den ende stora höjdtitel som Holm saknar.
 Men den största pressen sätter jag ändå på mig själv, tyckte Holm.
Thörnblad tvåa
Linus Thörnblad hoppade rakt in i världseliten när han tog 2,38 i vintras och blev tvåa bakom Holm på inne-EM, men efter en sjukdomsfylld vår har han letat efter formen som försvann.
Thörnblad har ställt in tävlingar, talat om att strunta i VM och verkat allmänt uppgiven.
Nu fick han hoppet tillbaka. Ansatsen stämde, och spänsten var tillbaka. När han tog 2,27 i andra försöket var det nytt årsbästa och marginalen ned till ribban skvallrade om att det finns mer att hämta.
Andra och tredje försöket på 2,30 var oerhört nära för skåningen.
 Linus var bäst av de övriga, inget snack om den saken, summerade Holm.
Då fanns ändå Donald Thomas, som också har klarat 2,35 i år, i fältet.
 Det är faktiskt 28 hoppare som har tagit 2,30 eller högre i sommar. Det är omöjligt att säga vilka tolv som hoppare final i Osaka om tre veckor.
Med tanke på vad Stefan Holm visade under DN-galan lär han vara en av de tolv.
Och Linus Thörnblad kan mycket väl vara en annan.

Mer läsning

Annons