Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holm, Bekele och Mutola har störst chans på miljonbonus

TT har tittat närmare på de tolv grenar som ingår i årets Golden League.
Tre namn sticker ut som de med störst chanser att vinna alla sex tävlingarna. Etiopiens långskubbarfenomen Kenenisa Bekele, Mocambiques 800-metersmadam Maria Mutola — och svenske Stefan Holm.

Annons
Män
100 m
De största stjärnorna nobbar Golden League. Nyblivne världsrekordhållaren Afasa Powell kommer inte och USA-ettan Justin Gatlin har också tackat nej. Maurice Greene lårskadade sig under de amerikanska VM-uttagningarna och den hindrar troligen honom från att tävla i Paris. Men arrangörerna håller en bana öppen för Greene. Av de som finns på startlinjen är Ghanas Aziz Zakari den ende som varit under 10 sekunder i år (9,99).

800 m
Relativt stjärnfattigt då ryssen Jurij Borzjakovskij inte kommer till start. Sydafrikanen Mbulaeni Mulaudzi är snabbast hittills i år med 1.44,12. Kenyanen William Bungei och ex-kenyanen Youssef Saad Kamel, som numera tävlar för Bahrain, räknas som de främsta utmanarna.

1 500 m/en engelsk mil
Suveränen Hicham el-Guerrouj har varit sjuk länge och finns inte med i Paris. Den som ses med bäst chans är Bernhard Lagat, kenyanen som numera tävlar för USA. Lagat jagas av ex-landsmannen Paul Korir, hemmahoppet Mehdi Baala och Ukrainas Ivan Hesjko.

3 000 m/5 000 m
Kenenisa Bekele är på förhand en av de stora favoriterna till att kunna ta hem jackpoten på 1 miljon dollar. Etiopiern har sex landsmän med i fältet som ska springa 5 000 meter. Det blir lite av landskamp mot Kenya som ställer upp med fem löpare, med Sammy Kipketer som den bäste.

110 m häck
Ett startfält fyllt av stjärnor. OS-mästaren och världsrekordhållaren Liu Xiang spås gå en tvekamp mot den amerikanske veteranen och fyrfaldige världsmästaren Allen Johnson. Johnson har redan varit under 13 sekunder i år och kinesens världsrekord (12,91) kan vara i fara redan på fredag. Andra som utmanar är amerikanerna Dominique Arnold (13,01 i år) och Terrence Trammell (13,02 i år).

Höjd
Stefan Holm förlorade inte en enda tävling utomhus under 2004. Håller han samma höga nivå i år kan han mycket väl bli drygt 7 miljoner kronor rikare. Men motståndet är tufft. Hoppare som regerande världsmästaren Jacques Freitag från Sydafrika, ryske Jaroslav Rybakov och tjeckiske Jaroslav Baba har alla varit över 2,37 under vårvintern.

Spjut
Finländaren Tero Pitkämäki är ensam om att ha nått över 90 meter i år, med sitt jättekast på 91,53. Jämne ryssen Sergej Makarov lär också vara segersugen.

Kvinnor
100 m
Precis som i herrloppet saknas de snabbaste, som de båda jamaicanskorna Veronica Campbell och Sherone Simpson. Doun är de enda som varit under elva sekunder i år. Det öppnar för amerikanskorna Lauryn Williams och Latasha Colander. Även hemmahoppet Christine Arron kan vinna.

800 m
Maria Mutola är stjärnan på distansen och favorit på gamla meriter. Men 32-åringen från Mocambique får tuff konkurrens från ryskan Svetlana Tjerkasova som klockats för fina 1.56,93 i år.

3 000 m/5 000 m
Lär bli en ny långloppsduell mellan Kenya och Etiopien på. Keyanska OS-tvåan Isabella Ochichi mot ställs systrarna Tirunesh och Ejegayehu Dibaba på 3 000 meter.

400 m häck
Världsrekordhållerskan Julija Petjonkina har gjort utmärkta 53,05 i år, men ryskan kommer inte till start i Paris. I stället är amerikanskan Sandra Glover och australiskan Jana Pittman de tyngsta namnen.

Tresteg
Tatjana Lebedeva har längre varit grenens suverän och har chansen att vinna jackpotmiljonerna. Men ryskan har tävlat sparsamt i år och formen är osäker. Färskare form har jamaicanskan Trecia Smith, som har gjort säsongens två längsta hopp och nått 14,91 som längst. Även Kameruns OS-mästarinna Françoise Mbango Etone finns på plats.

Mer läsning

Annons