Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holm hoppar för miljoner i Paris

Christian Olsson fick jackpot i fjol.
Nu har Stefan Holm chansen att hoppa till sig rikedom i Golden League.
—  Det viktigaste är att inte börja fundera på 1 miljon dollar redan i Paris, och tro att man ska glida igenom allt och vinna alla sex tävlingar, säger den svenske höjdhopparen inför fredagens gala i Frankrike.

Annons
Den som vinner alla sex Golden League-tävlingarna får en del av en jackpot på 1 miljoner dollar (drygt 7 miljoner kronor). Den första är i Paris på fredagen.
 Jag vill väldigt gärna vinna, förklarar Holm.
Stefan Holm är både segerrik och folkkär, men de stora summorna från sponsorerna har hittills uteblivit.
 Det har varit snack om det ända sedan jag vann inne-VM i Lissabon 2001, men jag har ännu inte sett några miljoner. Jag har så jag klarar mig och jag har fått lite förbättrade kontrakt, men de pengar som Christian vann i fjol har jag bara kunnat drömma om. Med friidrottsmått mätt är det otroligt mycket pengar och det gäller att inte tänka på några miljoner när man ska hoppa i Paris, säger 29-åringen.

Miljonkontrakt på gång
Enligt Värmlands Folkblad ska Holm snart signera ett nytt sponsorkontrakt med ett multinationellt bolag värt miljontals kronor.
 Jag har också läst det. Men jag vill inte kommentera det innan allt är klart, säger Holm till TT.
Chansen att få miljoner i prispengar finns också.
 Men det är väldigt få i teknikgrenarna som har vunnit alla sex tävlingarna. Christian Olsson är nästan unik där, men så var han också väldigt överlägsen i tresteget förra året, säger Holm.
 Men det går ju att vinna alla sex och alla hoppas säkert på att göra det. Men innan första tävlingen kan man inte fundera på det. Vinner man i Paris kan man börja fundera.
I fjol var allt fokus på OS. I år har Holm lagt upp träningen så att formen ska finnas under en längre period med tanke på Golden League.
 Förhoppningen är att ha en längre formtopp, från början av juli till slutet av september. Men det går inte att toppa sig till en tävling, som den i Paris, för då är man rätt rökt inför fortsättningen. Men tittar man på hur det var i fjol höll jag ändå en ganska hög nivå utan att toppa mig.

Vann allt
2004 var Holms bästa år som höjdhoppare. Han förlorade inte en enda tävling, med OS-guldet i Aten som självklar höjdpunkt. I våras tog han ett nytt steg i karriären då han som tionde hoppare i historien gick över 2,40 vid inomhus-EM i Madrid. Utomhussäsongen har hittills varit både upp och ner. En lätt lårskada gjorde att han missade den planerade premiären hemma i Kil, men inför en öde Olympiastadion i Aten tog Holm 2,32 hans bästa resultatet i en utepremiär genom tiderna.
Sedan blev Holm sjuk inför Europacupen i Gävle och var nära att lämna återbud. Nu hoppade han ändå och vann på måttliga 2,27.
 Sedan har jag varit hemma i Karlstad och tränat. Just nu känns det riktigt bra. Jag har fått stabilitet i hoppningen och behöver inte längre vara orolig inför varje hopp.
Med motståndare som Jacques Freitag, Jaroslav Rybakov och Jaroslav Baba går det dock inte att ta någonting för givet i Paris. Den regerande världsmästaren Freitag toppar årsbästalistan med ett hopp på 2,38 i hemma i Sydafrika i våras och ryssen Rybakov tog 2,38 när han pressade Holm i inne-EM i Madrid. Unge 21-årige tjecken Baba hoppade 2,37 i vintras och slog Holm när de möttes i Aten för knappt tre veckor sedan.
 Startfältet är som i en OS-final. Det är i princip de tolv bästa på världsrankingen som är där. Men tittar men på resultaten i år så ska det väl stå mellan oss fyra, säger Holm.

Mer läsning

Annons