Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holm rankar konkurrenterna inför finalen

Stefan Holm behövde knappt byta om till kortbyxor i höjdkvalet, men han tar inte ut något VM-guld i förskott:
—  Nej, det är många som kan vinna på söndag.
Holm rankar Jaroslav Baba, Vjatjeslav Voronin och Andrij Sokolovskyj som de svåraste konkurrenterna.

Annons
Men när Baba, Voronin och Sokolovskyj började riva i kvalet hoppade den svenske OS-mästaren fortfarande i långbyxor. I finalen är Holm nu är jättelik favorit till att vinna en av de få titlar han ännu saknar:
 Men tycker ändå det ser ganska öppet ut inför söndagen men jag hoppas ju att det blir jag som vinner.
Det var bara Holm och okände kubanen Victor Moya som var felfria över 2,27 i fredagens kval. Men Holm tror inte på kubanen i söndagens final.
 Moya har bara ett personligt rekord på 2,29. Det är svårt att se honom lyfta sig en halv decimeter i en final, så jag tror inte att han är en vinnare på söndag.

Tre tuffaste konkurrenterna
I stället rankar Holm tjecken Jaroslav Baba, ryssen Vjatjeslav Voronin och ukrainaren Andrij Sokolovskyj som de svåraste finalmotståndarna:
Unge Jaroslav Baba, 20 år, har gjort 2,37 inomhus och slagit Holm i år: "Baba är alltid med och tampas i toppen. Han har en hög kapacitet och är fortfarande under utveckling", menar Holm.Veteranen Vjateslav Voronin, 31 år, är den ende i finalfältet som tagit 2,40 utomhus och har ett VM-guld från mästerskapet i Sevilla 1999: "Voronin känns giftig i en final för att han har kapacitet att göra en bit över 2,30 och han har vunnit förr. Han säkert också hoppa under vilka förhållanden som helst eftersom han är ryss" analyserar svensken.Ojämne Andrij Sokolovskyj, 27 år, förstörde Holms chanser att vinna jackpoten i Golden League när han flög över 2,38 i Rom: "Sokolovskyj hoppar jättebra när han väl klarar höjderna och är ofta jättehögt över, men han kan ju också riva på nästan vad som helst", säger Stefan.

Favoriter i fara
Sokolovskyj höll på att försvinna ur kvaltävlingen redan på 2,20, men krånglade sig över i det tredje försöket. Även ryske Jaroslav Rybakov var illa ute i kvalet. Rybakov tvåa på inne-EM på 2,38 rev nu ut sig på 2,27, men gick till final som siste man.
 Men det går aldrig att räkna bort honom i en final, funderar Holm.
Holm har ändå en annan outsider i finalen, amerikanske OS-tvåan Matt Hemingway. Hemingway tog både 2,24 och 2,27 i tredje och sista försöket.
 Men nu såg han bra ut när han väl tog höjderna. Han har haft en del skadebekymmer och inte tävlat så mycket i sommar.
En sak är i alla fall säker, det koras en ny världsmästare på söndag. Det var nämligen inte Jacques Freitags dag i fredagens kval.

Mer läsning

Annons