Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holm tog sjunde raka — trots febertopp

Reserven fanns redan på plats.
Men Stefan Holm reste sig från sjuksängen och vann sin sjunde raka seger i Europacupen.
—  Skönt att vinna och hålla liv i sviten. Men jag var faktiskt rätt risig i fredags, förklarade Holm, vars segerresultat stannade på 2,27.

Annons
Det var första gången på nästan ett år som Holm inte tog sig över 2,30 i en höjdhoppstävling. Det var dock nära att han inte skulle kunna hoppa alls. Holm fick en febertopp på fredagskvällen och reserven Peter Blom kallades in.
 Det var nog bara jag och Stefan som trodde att han skulle kunna hoppa. Läkaren trodde i fredags kväll att han inte skulle kunna tävla, berättade pappan och tränaren Johnny Holm.

Sent klartecken
Stefan undersöktes åter av landslagsläkaren Sverker Nilsson på lördagsmorgonen och fick då klartecken.
 Men hade det varit tävling på fredagen skulle han inte ha kunnat hoppa, sade Nilsson.
Holm gjorde med tanke på förutsättningarna en bra tävling. Han var felfri över 2,27, då vindarna friskade i och gjorde ansatslöpningen klurig.
 Jag trodde att jag klarat 2,30 också, men ribban föll ändå. Jag får väl börja på en ny 2,30-svit, sade Holm.
 Det var lite svårt att hoppa eftersom jag inte visste om jag skulle vara med när jag vaknade på morgonen. Jag kunde inte förbereda mig som vanligt.
Trots att Holm fixade åtta poäng till laget och de svenska herrarna tog ytterligare tre grensegrar är segertippade Sverige "bara" trea i sammandraget efter den första dagens tävlingar på Gavlestadion i Gävle. Det är åtta poäng upp till ledande Finland. Det är mycket beroende på att stafettlaget på 4 x 100 meter blev diskat efter en överväxling. Finland leder på 59 poäng och Ungern är tvåa på 53. Sverige samlade ihop 51 poäng.

Dirshe imponerade
Utöver Holm hette grensegrarna Rizak Dirshe (1 500 meter), Mikael Jakobsson (400 m häck) och Henrik Skoog (5 000 meter). Alla tre har chansen att bli dubbelsegrare under söndagen då Dirshe springer 800 meter, Skoog 3 000 meter och Jakobsson är med in stafettlaget över 4 x 400 meter.
Dirshe imponerade på den ovana distansen 1 500 meter. Han lade sig sist, stod emot några rejäla knuffar och spurtade ifrån konkurrenterna över upploppet.
 Jag gjorde ett bra taktiskt lopp, men blev ändå trött då det var 300 meter kvar. Då var det viljan som avgjorde och publiken var fantastisk som hjälpte mig, sade Dirshe.
MAI-löparen som har det svenska rekordet på 800 meter vill nu springa 1 500 vid EM i Göteborg nästa år.
 Jag tror jag är kapabel att göra 3.35. Det har jag redan talat om för Johnny Kroon, sade han.
Kroons 20 år gamla svenska rekord lyder 3.36,49.

Mer läsning

Annons