Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holm vann Golden League

Stefan Holm går mot en gyllene säsong.
Den svenske höjdhopparen vann Golden League-galan i Paris på 2,32 och är nu en av tolv som har chansen att vinna jackpoten på 1 miljon dollar.

Annons
Holm hade snaggat håret á la OS-modell, och startfältet var värdigt en olympisk final. Men det krävdes inget drama, som det i Aten, för att visa vem som är bäst i världen i höjdhopp. Stefan Holm hade kommandot tävlingen igenom.
Svensken måste han känt sig hemma då hela höjdhoppskurvan var fylld av gulklädda åskådare. Den tilltänkta OS-stadion Stade de France var nästan slutsåld då rekordpubliken på drygt 70 000 åskådare såg på friidrott under fredagskvällen. Arenan var uppdelad i sektion där publik bar enhetlig klädsel enligt de olympiska färgerna; grönt, rött, gult, svart och blått. I Holms höjdhoppskurva var det gult som gällde.

Med byxor på
Svensken gick in på 2,15 och tog med luft och i långbyxor. Konkurrenterna såg inte lika kaxiga ut och försvann en efter en. Trots att det var fredag var det inte världsmästaren Jaqcues Freitags dag. Sydafrikanen, som vann VM-guldet på Stade de France 2003, rev ut sig på 2,30.
Holm var den ende som var felfri över 2,30. Bara med sig hade han Jaroslav Baba och Jaroslav Rybakov när ribban lades upp på 2,32.
Alla tre rev i både det första och andra försöket. Rybakov rev ut sig och även Baba drog med sig ribban med minsta möjliga marginal.
Holm drog en stor suck av lättnad och lade handen vid hjärtat innan han tackade för motståndet. Men bara, som för att understryka sin överlägsenhet, gled Stefan över 2,32 i det tredje försöket.
Den 181 centimeter långe värmlänningen försökte sedan på 2,35, med det blev för högt den här något kyliga kvällen.

Som Olsson
I fjol var det Christian Olsson som var en av två som fick dela på 1 miljon dollar (drygt 7 miljoner kronor). I år är Stefan Holm en av tolv som har chansen efter den första tävlingen och en av dem som har störst chans att vinna alla sex tävlingarna.
Paris är avklarat. Närmast väntar Rom kommande fredag. Sedan följer Oslo, Zürich, Bryssel och Berlin.
Därefter kan Stefan Holm var en rik man.

Mer läsning

Annons