Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holm vill försvara sin svit i Europacupen

Stefan Holm har vunnit höjdhoppet i Europacupen sex år i följd.
Nu vill han ta sjunde raka.
—  Det är alltid en extra kick att försvara en svit, säger statistikern Stefan inför helgens tävling i Gävle.

Annons
Trots att Christian Olsson är skadad är Sverige stor favorit att vinna herrtävlingen i First League och återta platsen i Super League.
 Jag tycker i alla fall att det känns som vi borde vinna. Men det gäller att man har marginalerna med sig, att någon i laget vinner en spurtstrid på 800 meter eller tar några viktiga centimeter i kula, säger Holm, som alltid brukar ha koll på siffrorna.
Skulle varje nation ha sin bäste i varje gren och denne tangerade årsbästat från 2004 skulle det svenska herrlaget vinna med 16 poäng till godo på Finland. Ungern skulle vara drygt 20 poäng bakom.
I alla kalkyler ska förstås Stefan Holm ta full pott åtta poäng i höjdhoppet.
 Men jag kan inte tror att jag redan har vunnit bara för att jag tog 2,40 för tre och en halv månad sedan, säger Stefan.
Och konkurrenter finns, som finländaren Oskari Frösén. Han slog Holm i Finnkampen för två år sedan. Frösén förstörde då en fin svit för Stefan som inte hade förlorat mot en finländare i Finnkampen sedan 1996.
 Oskari är väl värste konkurrent nu också och han har ju ställt till det förr. Men även estländaren Marko Aleksejev och ungraren Lázsló Boros kan hoppa högt, säger Holm.
Efter det makalösa 2,40-hoppet under inne-EM i Madrid har Holm haft det lite si och så med träningen.
 Jag har inte haft det där riktigt trycket in mot ribban, inte den rätta farten, berättar han.
En lättare lårskada gjorde också att han fick stå över den planerade utomhusdebuten på hemmaplan i Kil. I stället begick han utepremiären på Olympiastadion i Aten i tisdags.
 Allt var sig likt, men ändå inte alls. Vi hoppade i den andra kurvan och det var inte en käft som tittade, berättar OS-mästaren.
 Men hoppningen var så bra som ju kunde hoppas på. Det lossande väldigt i Aten. Tävlingsdräkt och nummerlapp var nog vad jag behövde, 2,32 är min bästa utepremiären någonsin.
Formkurvan pekar alltså uppåt och dessutom så brukar Holm trivas på Gavlestadion i Gävle.
 Jag har slagit personligt rekord här flera gånger och vunnit SM-guld. Mitt banrekordet 2,32 är ju också SM-rekord. Det var också på Gavlestadion som jag första gången hoppade över 2,10, jag gjorde 2,11 här i Gävle 1993, säger Holm.
Som sagt, han brukar han koll på siffrorna.
Så om Stefan tror på svensk seger i herrklassen finns det ingen anledning att tvivla även om svitspräckaren Frösén finns på plats.

Mer läsning

Annons