Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humlan – och andra flygande smeknamn

/

Smeknamnen i sportvärlden har inte samma schvung längre.

Förr var det finess, fantasi och färgprakt.

Nu heter våra idrottsstjärnor … typ Henke eller något annat tandlöst.

ST-sport har tagit ett snack med profiler som Snuffe, Killing, Tretjak, Bulla och Drutten.

Män och enbart män. För de riktigt spektakulära smeknamnen bland våra idrottstjejer lyser med sin frånvaro. Oavsett har killarna, männen, gubbarna ofta fantastiska förklaringar till varför de kallas för just det de gör. Läs och håll till godo.

Annons

Sören "Snuffe" Åkeby, tränare GIF Sundsvall.

"Jag var liten grabb och var på vårdcentralen med farsan. Där fanns det en bok som hette Snuffe sjukhusgrisen. Jag tyckte om den så mycket att pappa döpte mig efter den. Jag har kallats Snuffe sedan dess".

Anders "Tussen" Söderberg, massör GIF Sundsvall.

"Det härstammar från lumpartiden. Man var väl inte så stor då, bara en liten tuss. Sen har det hängt med och det är ju några år sedan."

Patrik "Tretjak" Jonsson, tränare som tar ett sabbatsår från fotbollen

"Man lekte när man var grabb. Vi spelade landhockey hemma på gatan i Bosvedjan för 35 år sedan och jag var Tretjak. Det är väldigt opretentiöst."

Stefan "Killing" Nordin, hockeytränare Njurunda SK.

"Det kom från att jag har en tvillingbror, men ingen såg skillnad på oss och vi blev båda kallade Tvilling. Eftersom jag var lillebror blev jag Killing. Många trodde att jag hette Killing (dödande på engelska) eftersom det stod det på klubborna när jag själv spelade hockey, men jag var inte så hemsk. Jag var mer en finlirare. Brorsan? Han heter Mikael och kallas för Micke."

Kjell "Pisa" Andersson, tränarprofil inom Medelpadsfotbollen

"När jag var grabb fanns det ett radarpar i Giffarna; Kjell Eriksson och Göran "Pisa" Nicklasson. Jag och Pisa spelade på samma position. Jag var lång och smal som en strumpsticka och det var han också. Man hade lite idoler när man var ung och oförstörd. Jag är inte den legendariske Pisa, men han var min förebild. Jag har säkert satt 100 öknamn på folk och är själv ganska nöjd med mitt eget.

Lars "Sparven" Johansson, tränare för Sundsvall Wild Cats

"Min pappa var kompis med en kille som hette Trasten, varför vet jag inte. När de kom till en fest sade någon; här kommer Trasten och … den där Sparven. Och så blev det. När jag började skolan var det någon som visste att min pappa hette Sparven, så jag blev Lill-Sparven, men nu har jag vuxit ifrån det så det är bara Sparven. Om det går vidare?

Lars-Åke "Lappen" Nordin, bandyprofil

"Det kom faktiskt från min far. Han var duktig på att åka skidor och såg ut som en liten lapp. När jag själv spelade i Essvik hade alla smeknamn, det var Stickan, Hacke, Ribba, Pilsner, Balla, Länken och Totto. Det var roligt då!".

Bo "Bulla" Berggren, hockeyprofil i Timrå IK

"Egentligen är det två anledningar; min farsa kallades för Bulla, men när jag var liten grabb åt jag jävligt mycket bullar. Jag kom alltid ut med en halv vetelängd när jag hade varit hemma. "Nu kommer Bulla", sade kompisarna. Om någon kallar mig för Bo eller Bosse? Nej, det är nog bara de allra närmaste. Mamma och så. Om jag äter mycket bullar nu? Nej, jag föråt mig nog".

Thomas "Lillis" Persson, IFK-profil med förflutet i GIF, Kuben och Sund.

"Jag växte upp på Sidsjön och vi var två Tomas som lekte och spelade landbandy. Det blev bökigt att ropa Stor-Tomas och Lill-Tomas efter oss. Då kom en annan kompis på att kalla mig för Lillis".

Per-Arne "Strumpan" Forsberg, naprapat i GIF Sundsvall och Timrå IK

"Det var på 1970-talet och jag skulle springa ikapp med min kompis Pelle Wiklund. Han hade gympadojjor och jag hade träskor. Så han vann första loppet. I det andra sprang jag i strumporna och det var några grabbar som såg mig då. Sedan dess är det Strumpan som gäller. Det är väl bara morsan som använder mitt riktiga namn, oftast om hon är arg".

Anders "Handsken" Carlsson, back i Granlo BK

"Jag började med den och efter ett par veckor satt smeknamnet. Det är en helt vanlig golfhandske jag använder och det är några andra killar i laget som har testat, men de tycker nog att det är för pinsamt när jag har en. Man får i alla fall ett väldigt bra grepp om klubban".

Magnus "Fimpen" Svensson, fotbollsprofil i GIF Sundsvall

"När filmen Fimpen gick på tv var jag 7–8–9 år någonting. Då spelade jag med dem som var tre-fyra år äldre. I den vevan blev det Fimpen för mig också och det lever kvar. Nu är det bara i familjen, morsan och döttrarna som kallar mig för Magnus."

Per "Drutten" Engström, golfprofil från Skottsund

"Det är ju hemligt det, det är nästan varumärkesskyddat. Nej, skämt åsido. Det är en lång historia. Har du tid ett par timmar? Jag är född 1967 och någon gång när jag var sex år ungefär gick Sveriges Magasin på tv. Där var en av punkterna Drutten & Jena. Jag och min kompis Mats var på golfbanan och han påstod väl att jag tittade på det programmet och började kalla mig Drutten. Och det har följt med ett antal år – i lumpen stod det på namnbrickan och i dag kommer det mejl där det står en massa vanliga namn och Drutten. Jag har nästan två identiteter att gömma mig bakom; antingen Per Engström eller Drutten. Om det har funnits någon Jena? Nej, faktiskt inte. Men på golfbanan händer det ju att man genar över någon dunge eller så. Man ska ju göra det man är bra på, så då blir det ju lite Drutten genar".

Johan "Bagarn" Andersson, hockeyspelare numera i Färjestad

"Jag har faktiskt inget bra svar på varför det blev Bagarn. När jag spelade i juniorlaget hemma i Troja hade vara och varannan kille smeknamn, det blev Bagarn för mig och jag vet inte om det var att jag åt någon pizza ibland. Det går lite rykten om pizzor, men det får det gärna göra. För min del passar det bra med ett smeknamn eftersom jag har ett så vanligt namn".

H-G "Humlan" Rådström, basketprofil i Sundsvall

"Det är sant. Jag tror att det var 1993 eller något och vi spelade mot Brahe. Jag gjorde en matchavgörande dunk och Larry Tribble sade att humlor inte ska kunna flyga, men gör det ändå. Och jag flög rätt bra på den tiden, jag har faktiskt den bilden på Facebook. Nu är det bara morsan och Anders Jansson som kallar mig för Hans. Alla andra säger H-G, eller Humlan …".

Annons