Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I januari tilldelades Västernorrland skol-SM i skytte

I januari tilldelades Västernorrland skol-SM i skytte.
Sundsvall och Härnösand tackade, tog emot – och på Blåberget blev det startskottet till en uppfräschning av anläggningen, som numera också rymmer en 50 meters korthållsbana.
– Vilken sammanhållning det är här ute, säger Erik Andersson, 17, och sneglar mot farfar Bengt.

Annons
Andersson den yngre tillhör hemmahoppen i sitt sista skol-SM, flerfaldig förbunds- och mittnordisk mästare som här är i sin åldersklass.
Andersson den äldre var den som för drygt tio år sedan lockade barnbarnet till skyttetet, och som betydligt längre än så tillhört eldsjälarna i Sundsvalls Skytteförening.
Som tillsammans med ytterligare ett antal likasinnade entusiaster från övriga skytte-Medelpad jobbat nära nog oavbruet det senaste veckoran.
Allt för få allt iordning inför skol-SM.
En helt nyasfalterad vall och ett nytt kulfång vid en 50-metersbana det aldrig tidigare tävlats på är det synligaste beviset för satsningen vid Blåberget, väster om stan.
SM-tävlingarna i banskjutning för tolv år sedan var förstås en jättegrej.
Men det här är ännu större. Fler klasser ger fler starter och vi räknar med 280 skyttar från hela landet, säger tävlingsledaren Kjell Dahlstedt.
Och utan den nya korthållsbanan hade det inte blivit några tävlingar.
För under skol-SM tävlas det i hela fyra klasser: banskjutning 50 m, banskjutning 300 m, fältskjutning korthåll och fältskjutning 6,5 mm.
Korthållsskyttet är en investering för sportens framtid. Steget från luftgevär till det gamla banskyttet från 300 meter med större bössor och grövre ammunition är både stort och dyrt, så på det här sättet hoppas vi kunna behålla fler ungdomar, säger Kjell Dahlstedt.
Korthållsskyttet är också med på det olympiska programmet minns Jonas Edmans guldinsats i Sydney 2000 och utförs med ett vapen som skulle kunna beskrivas som en modernare form av salongsgevär.
Västernorrlands Ungdomsskytteförbund tog på sig arrangemanget när Gästrikland backade ur i vintras.
En chansning som höll, säger Kjell Dahlstedt och nämner gruset vid kulfånget som kommunen skänkt, samt ett statligt bidrag, som i reda pengar givit 160.000 kronor till nybygget.
Alla frivilliga timmar som lagts ned är omöjliga att räkna.
Och ovärderliga. Dessutom är det kul när klubbarna kan gå samman och göra något sånt här, säger Kjell Dahlstedt, till vardags i Sund.

Mer läsning

Annons