Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida – en okänd svensk nyckelspelare

/
  • Ida Södersten är en av Sundsvall Damabskets nyckelspelare. Till vardags jobbar hon extra inom hemtjänsten i Kristinelund. Här ser hon till att P-O Sundberg blir nyrakad och prydlig.

Estländskor, en norska och en amerikanska. Profilerna i Sundsvall Dambasket är många. Men en nyckelspelarna är från Luleå – en helt vanlig tjej.

Annons
I år har det handlat mycket om profiler som estländska poängmaskinen Miriam Nikolaj och amerikanska spelmotorn Jennifer Lingor.
Vid sidan om dem har 22-åriga Ida Södersten gjort rejält med poäng i damligan.
En tjej från lilla Sunderbyn utan för Luleå och när Sundsvall i eftermiddag möter just Luleå är Ida en av huvudpersonerna.
Jag har gått basketgymnasium med ett par av tjejerna som spelar i Luleå Basket nu, berättar hon.
Efter många år i allsvenskan har Ida definitivt fått sitt stora genombrott. Hon har fått stort förtroende från tränarna och att hon är en av nyckepersonerna i laget är en ny erfarenhet.
På sätt och vis är det ovant. Mitt mål har alltid varit att spela i damligan, men jag har aldrig riktigt lyckats tidigare.
Via basketgymnasiet hamnade Ida i allsvenska Ockelbo och redan efter en säsong där var Sundsvallstränaren Henrik Wikström på henne om en flytt till Sundsvall.
Då var hon inte riktigt redo.
När han gjorde ett nytt försök inför förra säsongen, ja, då tog Ida chansen.
Jag nästan bestämde mig... att nu är det dags att använda allt jag tränat på och se om jag kan komma någon vart.
Fjolårssäsongen blev en succé.
Laget gick till kval mot damligan och väl där tog Ida hjälp av sin syster på det mentala planet.
Hon är psykolog och har hjälpt mig mycket. I fjol när vi gick till kval kände man ändå en press och då var det skönt att prata med någon som inte fanns i laget.
Kvalet gick vägen och Sundsvall har hunnit med att överraska i damligan. Och fast Ida spelar sin andra säsong i Sundsvall så är hon fortfarande en doldis för många.
Hennes liv består mest av basket, som hon älskar.
Yrkesmässigt funderar hon på juridik, men inser att just nu går det inte att förena med basketen. Så sedan några år tillbaka arbetar hon extra inom vården.
Jag har provat att jobba i affär och som idrottslärare också, men vården passar bäst just nu. Och man blir uppskattad och får tillbaka så mycket.
I och med att Ida tagit ytterligare ett kliv basketmässigt i år flyttas även drömmarna högre upp.
Tidigare drömde hon om att spela i högsta serien.
Nu är hon där.
Vad blir då nästa steg?
Just nu spelat jag bara för att bli bättre och för att vi ska nå slutspel. Men jag skulle absolut vilja spela utomlands. Landslaget har alltid varit en dröm eller ett mål, men jag har aldrig tänkt på det riktigt tidigare.

Fakta/Ida
Namn: Ida Södersten.
Ålder: 22.
Längd: 172 cm.
Bor: I Sundsvall.
Familj: Bor med basketkompisarna Olivia Kolo och Kristina Tattersdill.
Yrke: Basketspelare och jobbar extra inom hemtjänsten.
Position på planen: Forward/guard.

Mer läsning

Annons