Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten och politiken hör faktiskt ihop

Annons

Det är val på söndag och först och främst hoppas jag att alla använder sin rätt att rösta, det är viktigt. Idrottens roll i samhället, och därmed inom politiken, är också viktig. Ibland hör man idrottsledare/utövare säga att man inte ska blanda ihop idrott och politik, och visst kan jag förstå vad de menar, även om jag inte håller med. Idrotten är en plats där alla kan mötas och alla ska vara välkomna oavsett vilket parti man röstar på och vilken bakgrund man kommer ifrån. Däremot påverkas idrotten i allra högsta grad av politiken – och vice versa. Därmed hör idrott och politik ihop.

Det finns så klart viktigare frågor än de som rör idrotten inför valet, men idrotten har en viktig roll i vårt samhälle när det exempelvis gäller frågor som hälsa och integration, hoppas politikerna inser det. I vår satsning #kandulova kan man ställa sina frågor till politikerna inför valet via vår hemsida. Under förra veckan gav vi några idrottare chansen att skicka in ett videoklipp på sig själva där de ställde en fråga till de olika partierna. Profiler som Per Hallin, Anna Holmlund, Johannes Skagius, Stefan Tärnhuvud med flera var några av de som valde att bidra med en fråga, och du hittar klippen på vår hemsida. Flera av dem hade frågor som rörde just idrotten och det var kul att se deras engagemang. Det var även glädjande att så många ville ställa upp, för känslan har länge varit att politik och åsikter om annat än idrott är något som är lite tabu inom idrottsvärlden. Men det finns exempel där idrottare och klubbar bestämt sig för att ta ställning. Till exempel valde Östersunds FK nyligen att satsa på en manifestation för mångfald inför valet. I ett öppet brev förklarade man att föreningen trodde på ett samhälle som är ”välkomnande oavsett etnicitet, sexualitet, klass och funktionshinder”. Föreningen anordnade ett mångfaldståg genom Östersund för att visa vad man står för och kallade även mångfalden för sin tolfte spelare.

Många idrottare är stora förebilder och har därmed chans att påverka debatten, och har man en åsikt man står för tycker jag att man ska göra sin röst hörd och ta ställning, som exempelvis friidrottaren Emma Green under VM i Ryssland när hon målade sina naglar i regnbågens färger.

Under gårdagen läste jag en krönika med tidigare Kalmar-spelaren Henrik Rydström. Han fick kritik när han höll ett första maj-tal i Kalmar, och kritikerna menade att han som lagkapten i ett allsvenskt lag inte skulle uttala sig om politik, det tycker jag är märkligt. Man kan inte kräva att alla ska berätta vilket parti de röstar på, men varför ska man kritisera de som väljer att göra det? När en idrottare, eller en annan offentlig person, väljer att ta ställning så tar denne också en risk och kan bli kritiserad – jag hoppas att allt fler väljer att ta den risken.

För när fotbollslandslagets kapten Zlatan Ibrahimovic nyligen berättade att han hade röstat i riksdagsvalet kan det ha varit långt viktigare än vad man tror. Zlatan är en förebild för väldigt många, och när han röstar kan det locka ytterligare personer till vallokalen. Ibrahimovic berättade inte vilket parti han röstat på, men han visade att Sveriges största idrottsprofil tycker att det är viktigt att rösta och ta ställning.

Det tycker jag med.

Mer läsning

Annons