Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten ser över råd mot plötslig hjärtdöd

Idrott är enbart positivt för kanske 499 av 500 yngre människor. För att hitta den femhundrade vill läkaren Mats Börjesson se en enkel hjärtundersökning av fler idrottare på elitnivå.

Annons
 Det finns några få med huvudsakligen medfödda hjärtfel som ger en ökad risk när man idrottar på elitnivå. Sådana här fel kan man ha utan att veta om det, men de flesta går att hitta med en enkel undersökning, säger Mats Börjesson.
Han är överläkare i kardiologi på Östra sjukhuset i Göteborg och med i den arbetsgrupp som ska ta fram rekommendationer för idrottsrörelsen med anledning av fall av plötslig hjärtdöd. Efter sommaren ska gruppen lämna sina förslag till Riksidrottsstyrelsen.
 Utifrån rekommendationerna kan sedan varje specialförbund utforma sina egna villkor, säger arbetsgruppens ordförande, Ingemar Ericson.
Fotboll, handboll och ishockey har i dag rekommendationer om hjärttester av utövare på elitnivå, men de följs inte av alla klubbar. Mats Börjesson vill se en spridning av hjärttesterna till elitskikten inom flera idrotter, medan Ingemar Ericson pekar på gränsdragningsproblem. Eliten ser olika ut i olika sporter, anställda proffs i en del fall, fritidsidrottande amatörer i andra.
Allmänna hjärttester inom breddidrotten är däremot inget som någon av dem förespråkar. Det vore praktiskt ohanterligt och ett slöseri med resurser. Ericson betonar vikten av korrekt information och utbildning och understryker att man alltid idrottar på eget ansvar.
Varningssignaler är plötslig hjärtdöd i släkten, anfall av yrsel och svimning och ansträngning med infektioner i kroppen. Plötsliga dödsfall bland idrottare över 35 år beror nästan aldrig på medfödda hjärtfel, utan på sjukdomar i kranskärlen.
Men trots de tragiska dödsfallen är riskerna små. Mats Börjesson betonar att idrottande är hälsosamt för de allra flesta.
 Helt säkert är det betydligt farligare att sitta still. Många gånger fler dör av inaktivitet.

Mer läsning

Annons