Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsstjärnorna kan få lägre skatt

Skatteverket har beslutat att även idrottsmän ska få bilda bolag för att kunna sprida ut sina inkomster över flera år och därmed få lägre skatt.

Annons
Idrottsstjärnor får nu rätt att bilda bolag precis som artister, konstnärer och andra med fria yrken har rätt att göra. Det innebär, enligt Skatteverket, att många idrottsutövare inte behöver flytta utomlands för att få lägre skatt.
 De som bedriver individuella idrotter kan ta in prispengar, sponsringspengar och andra arvoden i ett aktiebolag och ta ut hur mycket eller lite lön de vill, de behöver alltså inte beskatta allt med en gång som de gör i dag, säger Urban Strömberg, skattedirektör på Skatteverket.
Tidigare har idrottsmännens prispengar alltså beskattats som inkomst av tjänst, vilket innebär att ungefär hälften av pengarna har gått till skatt. Strömberg nämner att exempelvis artister och arkitekter kan lägga sina inkomster eller prispengar i ett bolag, men Skatteverket har av någon anledning varit strängare mot idrottsmän.
 Att Skatteverket ändrar sig beror inte på någon lagändring, det är snarare en tolkning av lagen. Man har sett på idrott som något man sysslat med på fritiden, men det är inte bara för nöjes skull en del kan leva på det också, säger Strömberg och fortsätter:
 Det här blir en klar förbättring för idrottsmännen, de får större möjligheter att planera sin ekonomi. Och det underlättar möjligheterna att bo kvar i Sverige.
De som inte berörs av förändringen är idrottsutövare som får inkomst från lagidrott, till exempel ishockeyspelare som får lön av sin klubb. Det hindrar dock inte att de startar ett bolag bredvid för till exempel föredragsarvoden, enligt Skatteverket.

Mer läsning

Annons