Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IFK Göteborg starkast i derbyt

IFK Göteborg vägrar ge sig i guldstriden. Efter 2—1 mot Örgryte i måndagens derby är IFK en poäng efter ledarlaget Djurgården. Segern var rättvis men ändå turlig. En hörna direkt i mål tog IFK tillbaka in i matchen efter underläge.

Annons
Guldjagande IFK tog omgående tag i taktpinnen, inför 25 842 åskådare, och skapade tryck på Öis planhalva anförda av 19-årige Pontus Wernbloom på mittfältet som med sitt kraftfulla och respektlösa spel drog med sig hela laget. Några chanser vaskade man också fram. Samuel Wowoah volleysköt tätt utanför Dick Lasts vänstra stolpe, Wernbloom sköt tungt men över och Stefan Selakovic slog hål i luften när han var fri men hårt trängd av Johan Anegrund.
Men med de kvicka zambierna Boyd Mwila och Dominic Yobe i anfallet var Öis inte ofarliga när de kontrade, och just Yobe var nära att göra ett drömmål när han till vänster strax utanför straffområdet drog till med skruv. Bollen gick i en båge tätt utanför Bengt Anderssons vänstra kryss.
I 36:e minuten drabbades Öis av ett tungt avbräck när mittfältaren Tuomas Uusimäki utvisades efter att ha glidtacklat Pontus Wernbloom bakifrån. Uusimäki hade ingen varning innan och kanske var det därför domaren Stefan Johannesson valde att fria när Wernbloom, ständigt denne Wernbloom, bröt igenom på en djupledspass av Håkan Mild och fälldes i straffområdet av Valter Tomaz Jr, som att döma av reprisbilderna inte träffade bollen i sin tackling.
I kraft av en man mer inledde IFK andra halvlek offensivt. Rentav lite för offensivt, för i 50:e minuten sprang Boyd Mwila igenom på högerkanten och spelade in till Magnus Källander som rakade in 10 i öppet mål. Kvitteringen kom dock snabbt och för Öis mycket snöpligt.
Oscar Wendt skruvade in en hörna direkt i mål, möjligen via Dick Lasts fingertoppar. Otur för Last som i första halvlek räddade Öis med ett par vältajmade utrusningar.
IFK fortsatte att trycka på, och åtta minuter efter kvitteringen gjorde George Mourad 21 när han slog till direkt på ett inspel från Håkan Mild. Bollen gick mellan benen på Last som inte hann ned.
Öis orkade sedan inte komma tillbaka, och IFK var närmare att utöka ledningen än Öis en kvittering. Med de tre poängen fortsätter IFK Göteborg skugga Djurgården i den allsvenska toppen.

Mer läsning

Annons