Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IFK vill inte kommentera Ijehs dubbla kontrakt

IFK Göteborg vill inte kommentera de två olika kontrakt med Peter Ijeh som Ekobrottsmyndigheten hittade vid sin husrannsakan
—  Vi har fortsättningsvis inga kommentarer från föreningens sida i det här ärendet. Vi låter myndigheterna jobba med det de gör, så jobbar vi med fotboll. Vi får se vart det tar vägen, säger klubbdirektör Mats Persson till TT.

Annons
Båda kontrakten är undertecknade av såväl spelaren som föreningen.
 Det står inget i det andra kontraktet som upphäver det första, säger vice chefsåklagare Lars Lithner på Ekobrottsmyndigheten till TT.
Det kan innebära att båda skulle kunna anses vara gällande.
 Det är inte min sak att pröva det. Men i det andra kontraktet är passusen om signing-bonus borta, och månadslönen är en annan, berättar Lithner.
 Det första kontraktet, från augusti 2003, stödjer vad spelaragenten sagt om att han har ett kontrakt där Peter Ijeh får en miljon kronor netto.
Månadslönen är i det första kontraktet satt till 47 000 kronor. I det andra kontraktet, från december 2003, har den sänkts till 40 000 kronor och Ijehs bonus för att skriva på, så kallad signing-bonus, är borta.
 Det andra kontraktet är det som IFK stödjer sig på. Utredningen får visa den inbördes relationen mellan kontrakten, vilket som gällt och vad de avser, säger Lars Lithner.
Åklagarens linje är att det andra kontraktet konstruerats för att klubben skulle kringgå skatt och arbetsgivaravgifter.
 Det finns ju ett avtal där IFK Göteborg förbinder sig att se till att Ijeh får en miljon i signing-bonus. Och vi vet bevisligen att Ijeh fått en miljon av någon med anknytning till IFK. Förundersökningen gäller om det är en lön eller en gåva.
 Hittills har vi inte hittat något som minskat misstanken om brott. Men vi är mitt inne i en förundersökning. Det kan finnas naturliga förklaringar. Allt måste prövas förutsättningslöst, framhåller Lars Lithner.
Tidigast i slutet av juli räknar åklagaren med att göra en slutdelgivning till de misstänkta, i de fall där det blir aktuellt. Därefter får de en tid på sig att svara. Först i slutet av augusti kan Lithner ta ställning om han ska väcka åtal mot någon eller några av de inblandade.

Mer läsning

Annons