Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Igenkänd Sundin tycker inte att uppmärksamheten är jobbig

Mats Sundin är stor på isen och enorm i Toronto. Men själv vill han helst tona ned sin stjärnstatus. –  Det är så stort intresse kring ishockeyn här och alla i laget får stor uppmärksamhet, säger han.

Annons
Inför omstarten i NHL har intresset varit större än vanligt i hockeytokiga Toronto. Lockouten har satt sina spår hos de kanadensiska supportrarna som fått klara sig ett helt år utan matcher.
 Det märks att de har haft abstinens efter ishockeyn. Det har varit fantastisk stämning redan på träningsmatcherna. Det är många som har längtat efter att det ska dra igång igen, säger Sundin.
Nu är den långa nedräkningen över. På onsdagen tar Toronto emot Ottawa hemma i Air Canada Center i den första av 82 NHL-omgångar.
Förutom slaget om Ontario blir det även en svenskduell mellan lagkaptenerna Mats Sundin och Daniel Alfredsson.
Så det är av flera skäl som Sundin ser fram emot onsdagens drabbning.
 Det har varit ett lite väl långt uppehåll och det ska bli skönt att komma igång igen. Sedan känns det inspirerande att möta just Ottawa. De har ett bra lag och det brukar alltid bli bra matcher, men jag är övertygad om att vi vinner, säger han.

Ofta omringad
Maple Leafs valde att finslipa formen med ett hastigt påkommet träningsläger i Ravenhurst, tre timmars bilfärd från Toronto. Kanske för att få lite lugn och ro inför säsongsstarten.
För Sundin har uppmärksamheten dock aldrig varit något problem.
 Nej, det är ingen fara. Folk är väldigt trevliga och kommer fram och önskar lycka till. Det har aldrig känts jobbigt, säger Sundin.
Det trots att han om någon är under ständig bevakning och knappt kan ta ett steg utan att bli omringad av supportrar.
 Det är likadant för alla i laget. Spelar man ishockey i Toronto så vet folk vem man är. Alla får stor uppmärksamhet, säger han ödmjukt och skrattar helst bort frågan om han kan leva som en vanlig människa i Toronto.

Överdrivet blygsam
Sundin är överdrivet blygsam. Förre Torontospelaren Jonas Höglund har gett en tydligare bild av hur stor Sundin är i sin kanadensiska hemstad. I en tidningsintervju för några år sedan berättade Höglund att han själv kunde åka tunnelbana utan att ens bli igenkänd något som Sudden aldrig kunde göra.
Hur är uppmärksamheten jämfört med i Sverige?
 Det går inte att jämföra. Jag är mest i Sverige under sommaren och då är ishockeyn rätt kall, säger Sundin.
Börje Salming berättade i en dokumentär om hur han exempelvis kom undan fortkörningar och slapp ifrån parkeringsböter när polisen upptäckte att de hade att göra med Mr Salming. Har du varit med om liknande situationer någon gång?
 Ja, det har jag väl, men jag kan inte komma på något exempel just nu, säger Sudden.
Blygsam som vanligt.
På isen, däremot, är han det inte.

Mer läsning

Annons