Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Imponerande skytte under Boule-DM i Sollefteå – trots krävande tävlingsdagar

/

Nipstadens Bouleklubb stod som arrangör av DM under fyra intensiva dagar uppe på Nipan-området, men i toppen av resultatlistorna var det mest Sundsvall.
Som i den välspelade finalen i den Öppna klassen Trippel där 24-årige Christopher Andersson-Persson avgjorde på ett mycket kyligt vis.

Annons

Att spela boule ser inte jobbigt ut vid den första anblicken. Jag skulle snarare säga att det ser tämligen avslappnande ut.

Att tävla i boule är dock något helt annat.

Det blev undertecknad varse när jag bevakade DM (snarare Norrländska mästerskapen eftersom distriktet Norra Sveriges Bouleförbund täcker Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten) under helgen.

De första matcherna startade klockan 08.00 på morgnarna och första dagens spel pågick till 22.30. De andra dagarna avslutades lite tidigare, men eftersom de flesta deltagarna anmält sig i de olika spelmomenten inom respektive åldersklass så blir det riktigt långa tävlingsdagar.

I tävlingsinbjudan fanns fyra åldersklasser att välja mellan, däribland en Juniorklass. Men då ingen junior anmält sig ströks dessa klasser.

De drygt 200 norrländska boulespelarna fördelades i stället ut i Veteran 65 år och äldre, en Veteran 55-64 år samt en Öppen klass (valfri ålder).

I den senare hittade vi tävlingens yngsta deltagare, två Umeåkillar och en Sundsvallskille i 24-25-åldern.

Just den trion fanns faktiskt med i de båda finallag som gjorde upp om DM-tecknet i Trippel, där tremannalag möts med tre klot vardera per omgång (se reglerna nedan).

Trion från BS Nordboulen, Umeå med rutinerade Staffan Karp samt de unga bröderna Linus och Love Engman, hade besegrat motståndarna från Sundsvall under förmiddagens poolspel, men finalen började trögt.

– Vi kom helt fel in i finalen. Först när vi bytte uppgifter inom laget kunde vi börja utmana dem, men deras försprång var då för stort, konstaterar Karp efter finalförlusten 6-13 mot Sundsvallstrion Håkan Jonsson, Marcus Holmåker samt ynglingen Christopher "Kicken" Andersson-Persson.

Det var faktiskt den 24-årige "Kicken" som avgjorde finalen i ett tidigt skede med en perfekt bortslagning av det poänggivande Umeåklotet.

– Vi gjorde vår bästa match för dagen precis när det som bäst behövdes, konstaterade Andersson-Persson.

Förutom själva spelformen att få poäng genom att vara närmast "lillen", genomfördes det individuellt skytte. En tävlingsform när man från fyra olika avstånd (6, 7, 8 och 9 meter) skall försöka göra en förutbestämd utslagning från fyra olika klotformationer.

Just den tävlingsgrenen i boule kräver extremt mycket av den aktive. Så pass att Sportens utsände inte ens brydde sig om att försöka.

Jag hade ju en kamera med ett framtungt objektiv att släpa runt på. Eller hur, alla Ni i arrangörsklubben som fick testa...?

Se även: Sporten som fäktas mot fördomar – nu intar den Sollefteå: "Är erkänd"

Läs mer: Det ska bö(r)jas i tid

Senaste nytt kring den lokala sporten hittar du här

Mer läsning

Annons