Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen insyn i spelarkontrakten, hävdar Percy Nilsson

En klubbordförande som inte är så bra på engelska, finska hockeyspelare som inte är så bra på svenska, och mitt i röran agenter, kontrakt och papper från skattemyndigheten som de inblandade trodde att någon annan tog hand om. Men ett avlidet vittne kan bli rättegången mot Malmös hockeybas Percy Nilssons viktigaste pusselbit.

Annons
Ett sex timmar långt förhör med den avlidne tidigare vice klubbordföranden i Malmö Redhawks skall spelas upp för rätten på tisdagen.
 Det hör till en balanserad bild i den här historien där ingen vet vilket ben de ska stå på. Han berättar vem som kände till vilka avtal, vem som beslutade om vad, och hur allt förankrades hos Percy Nilsson, säger kammaråklagaren Lars Olson.
På måndagen fortsatte rättegången i Malmö tingsrätt mot hockeybasen Percy Nilsson och två av Malmö Redhawks före detta klubbdirektörer. Åtalen gäller undanhållna arbetsgivaravgifter på 3,3 miljoner genom för lågt redovisade spelarlöner. De är åtalade för grovt skattebedrägeri, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll från september 1995 till maj 1997.

Suckade och stönade
Åklagaren gjorde nya försök att bena upp härvan av kontrakt och anställningar.
Percy Nilsson, med klubbemblemet, den ilskna höken, på kavajslaget, tog av och på sina glasögon, bläddrade i sin pappershög, och suckade mer irriterad för varje fråga om hur hans namnunderskrift hamnat på avtalen.
 Ja, de har väl faxats ner till mig i Spanien, och jag har skrivit på, men jag vet inte varför. Det måste ha funnits något följebrev som förklarar det, sade han.
Nilsson sade sig också ha \"dåliga kunskaper i engelska\", vilket var språket i avtalstexterna.
Enligt honom var spelarna anställda med \"garantiavtal\", där en mindre del var klubbens månadslön. Resten gick till agenten för att förvalta som spelarens framtida pension.
Rättens ordförande påpekade att Percy Nilsson sagt att spelarna varit anställda av agenten och hyrts av klubben.
 Inget hindrar att man har mer än en arbetsgivare, inflikade Percy Nilssons försvarare, advokat Leif Silbersky.

Svårt med myndighetsvenskan
Den före detta Mif-spelaren Juha Riihijärvi berättade att hans villkor för att spela för Malmö varit 700 000 finska mark netto, med huvuddelen insatt på hans konto i Kanada.
Riihijärvi blev förvånad när papperna från skattemyndigheten med frågor om inkomst i Sverige damp ner i brevlådan.
 Jag hade nettokontrakt, jag skulle inte betala skatt.
 Men varför har du kryssat i och svarat att du inte hade något konto utomlands när du har berättat här nu att du hade det?, undrade kammaråklagare Lars Olson.
Det kunde den finska ishockeystjärnan inte svara på, men \"jo, möjligen hade någon i klubben hjälp honom med de krångliga svenska myndighetspapperna\".

Mer läsning

Annons