Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kunde hota Tiger Woods

De heta europeiska utmanarna förmådde inte rubba Tiger Woods.
Golfsuveränen tog sin tionde majortitel då han utklassade allt motstånd på St Andrews i British Open.
Segermarginalen blev till slut hela fem slag.

Annons
Tiger Woods försäkrade på presskonferensen efter sin seger att han skulle skicka ett sms till träningspartnern Annika Sörenstam.
 Oh, yeah, sade han. Det ska bli en text.
Som svar på det hon skickade senast. Woods tog ledningen igen, 109, i den privata prestigekampen med damgolfens suverän.
Och med sin tionde majorseger klev han fram som ensam trea i majorsammanhang genom tiderna efter Walter Hagen (11 titlar ) och legendaren Jack Nicklaus (18), som ju gick sin sista tävlingsrond här i St Andrews i fredags.
Woods är en synnerligen värdig arvtagare. Han har kommit till majorruta 10 innan han fyllt 30 och har alla möjligheter att stega förbi 18 stora titlar. Han står i en klass för sig. Två segrar och en andraplats i årets majors säger en hel del.
 Vi är fem stycken som alltid kan vinna, hävdade Woods och nämnde Vijay Singh, Ernie Els, Retief Goosen och Phil Mickelson.
Men Woods är återigen i en klass för sig.
Svackan mellan segern i US Open 2002 och triumfen i US Masters i våras gjorde honom utan majortitlar i nästan tre år, men talar egentligen bara för att Tiger Woods kommer att radera ut Nicklaus majorrekord.
Han valde att riskera sin topposition för att få en bättre sving. Han visste att det skulle ta tid, men har förutom alla övriga kvaliteter också visat prov på stort tålamod.
Han kom tillbaka med en ännu bättre sving. Och som en ännu bättre spelare.
 Jag har lagt ner så mycket jobb, sade han. Svingen kan alltid bli bättre, man kan bli bättre i allt. Det är det som gör golfen så rolig.
Spanjoren José Maria Olazabal gick i samma boll som Woods och var närmast inför slutronden, två slag bakom. Men det var en annan rutinerad europé som var mest intensiv i jakten. Skotten Colin Montgomerie var heltänd inför möjligheten att äntligen ta sin första major. Han startade tre slag bakom Woods och lyckades skapa nerv i slutronden med två tidiga birdies. Han eldades på av nästan 50 000 skottar längs Old Course och var bara ett slag efter den jagade Tiger Woods när denne gjorde bogey på tionde hålet.
Ändå blev det defilering. Både Montgomerie och Olazabal gjorde sig skyldiga till flera bogeys på sista nio, medan Woods däremot lade in en växel till och lade ytterligare tre birdies till sina röda siffror. När han gjorde bogeyn på det fruktade 17:e hålet var saken redan ändå klar. Montgomerie var fem efter, Olazabal och starkt avslutande amerikanen Fred Couples sex bakom.
 Det var fenomenal publik i dag. När jag insåg att jag inte kunde vinna fick jag inrikta mig på att bli tvåa och det var publiken som hjälpte mig.
 Det känns fantastiskt att komma tillbaka så här efter tre år i intet. Jag hade glömt att det var åtta år sedan jag var med i täten i en major. Att komma tvåa bakom världens bäste spelare är ingen skam.
Woods har haft större segermarginal i majors, 15 slag i US Open är väl nästan omöjligt att upprepa, men Tiger Woods är lika imponerande som någonsin förr. Old Course brukar visa sig från en vresigare sida, men att gå alla fyra ronderna under par (66-67-71-70) på en av världens absolut mest svårspelade banor var det bara Bernhard Langer som klarade av förutom Woods.
 På vissa banor trivs man och känner sig trygg. Old Course är en sådan bana.

Mer läsning

Annons