Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget åtal mot Tre Kronor-stjärnorna

Förundersökningen mot Tre Kronor-stjärnorna Kristian Huselius, Henrik Tallinder och Andreas Lilja om sexuellt utnyttjande läggs ned.
Men dörren till landslaget är fortsatt stängd.

Annons
 Det här är både en moralisk och etisk fråga. Rättsbiten har vi aldrig haft inblandad i våra diskussioner, säger Hockeyförbundets ordförande Christer Englund.
Fyra månader efter skandalen under Sweden Hockey Games fick den sitt slut.
I alla fall rättsligt.
Kammaråklagare Anne-Marie Bergström valde att lägga ned förundersökningen mot Huselius, Tallinder och Lilja. Motiveringen är att det inte gått att bevisa att spelarna gjort något brottsligt. Hon anser heller inte att ytterligare utredning skulle förändra bevisläget på något avgörande sätt.

Missar OS och VM
 Jag fick se det på text-tv nu på förmiddagen. Självklart är det en lättnad även om beskedet var ganska väntat, men det är alltid jobbigt att vara anklagad för något, säger Kristian Huselius.
TT: Hur har det varit för din personliga del den senaste tiden?
 Det har varit samma känsla som tidigare, det har varit en tung och jobbig tid. Det här går inte över bara för att förundersökningen är över. Det är mycket annat som tagit skada.
På fredagen fick även Svenska ishockeyförbundet och dess ordförande Christer Englund beskedet. För Englund och förbundet ändras dock ingenting. Spelarna kommer att fortsätta vara avstängda, bland annat över OS i Turin och VM i Lettland nästa år.
 Att representera Tre Kronor är ingen rättighet som man har. Man ikläder sig ett ansvar, säger Englund.
 Vi tycker inte att de här killarna har uppfyllt de kriterierna. Det är inte bara det att man ska vara en duktig hockeyspelare, man ska också vara ett föredöme inom sporten. De har inte uppträtt på det sättet.
TT: Vad skulle kunna ske för att avstängningen ska hävas?
 Jag kan inte peka på något speciellt, det är killarna själva som ska visa att de äger det förtroendet att också vara med i Tre Kronor. Det får framtiden utvisa.

Ångrar sig
För Kristian Huselius är beskedet från Englund inte överraskande.
 Självklart är det väldigt tråkigt. Man vill ju ha en andra chans, många får det i livet och man hoppas att man får det själv. Nu är det ju bevisat att vi inte gjort ett brott. Moralen i frågan. . . så vet jag inte om allting skötts på rätt sätt om man inte får gå ut och ta en öl och snacka lite skit.
 Det är klart man ångrar det i dag och vill ha det ogjort, säger han.
TT: Vad händer för din egen del?
 Jag hoppas precis som alla andra att NHL ska dra i gång i höst. Man får satsa ännu mer på klubblaget nu när man inte får spela i landslaget.

Mer läsning

Annons