Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget åtal om skattebrott mot Enskede IK

Det blir inget åtal om skattebrott mot Enskede IK, där vice statsminister Bosse Ringholm har varit ordförande.

Annons
Det beslutade chefsåklagare Kent Madstedt vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm på torsdagen. Han lade då ned förundersökningen om skattebrott mot fotbollsklubben.
Enskede IK misstänktes bland annat för att ha betalat ut svarta löner, missat att lämna in deklarationer, betala arbetsgivaravgifter och reklamskatt.
 Generellt tycks felen vara av misstagskaraktär. Jag måste kunna visa att felen begåtts avsiktligt, det vill säga att det funnits ett uppsåt, för att väcka åtal, säger chefsåklagare Kent Madstedt till TT.
Det handlar om små summor, i allmänhet under de så kallade beloppsgränserna, som för de aktuella åren låg mellan 36 000 och 38 000 kronor.

Ringa brott
 Det gör att brotten är av ringa art och då ska man inte väcka åtal, säger Madstedt. Förundersökningen har gått snabbt anser han. Den inleddes i november förra året.
Madstedt har inte förhört Bosse Ringholm, eftersom han bara är en av flera i klubbens styrelse.
 Vi har i stället hört ett tiotal av klubbens funktionärer, som varit närmare frågorna, säger Madstedt.
Skattemyndigheten har redan påfört Enskede IK mera skatt för uteblivna arbetsgivaravgifter och reklamskatt.

Bra för klubben
Vice statsminister Bosse Ringholm är nöjd med beskedet från åklagaren.
 Det är väldigt tillfredsställande att man gjort den här undersökningen och nu funnit att det aldrig funnits något uppsåt från Enskede IK att begå skattebrott, säger han till TT.
 Det är väldigt bra för klubben. Många ledare och spelare har mått dåligt av alla anklagelser och skriverier. Det här återupprättar klubbens anseende, säger Bosse Ringholm.

Mer läsning

Annons