Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget OS i Östersund

Det blir inget vinter-OS i Östersund — åtminstone inte 2014.
Regeringen vill nämligen inte garantera mångmiljardinvesteringen.

Annons
Därmed går drömmen om ett svenskt vinter-OS i kras för lång tid framöver.
 Vi har kommit fram till att det är en så stor samhällsekonomisk osäkerhet kring ett så dyrt och stort projekt att det i dagsläget inte finns möjlighet att lämna in någon ansökan, säger idrottsministern till TT.

Statskontorets rapport
Bakgrunden till regeringens kallsinnighet är bland annat en rapport från Statskontoret som blev klar för en vecka sedan. Enligt Statskontoret kan OS-kostnaderna för staten bli uppemot 8,4 miljarder kronor och det är tveksamt att ett vinter-OS i Åre och Östersund kan bidra till en positiv ekonomisk utveckling i Sverige i stort.
Även om Ringholms besked ur ett jämtländskt perspektiv för dagen var dystert ville han inte helt dödförklara idén om ett vinter-OS.
 Östersund och Åre har visat att de har möjlighet att bygga upp en kapacitet. Men det gäller att lösa de ekonomiska förutsättningarna, både vad staten kan göra men och också vad näringslivet kan göra och vilken kapacitet idrottsrörelsen har, säger Ringholm.

Idrottsrörelsen förstående
En ansökan fick enligt RF inte inverka negativt på idrottsrörelsens anslag och bidrag, vilket förutom det ordinarie statsanslaget inkluderar bland annat vinstdelningen från Svenska Spel.
"Nu var regeringen inte beredd att ge de nödvändiga garantierna mot bakgrund av att de samhällsekonomiska förutsättningarna var för osäkra. Därmed var vi också överens om att förutsättningarna att gå vidare inte längre fanns", enligt RF:s ordförande Karin Mattsson.
Stefan Lindeberg, ordförande i SOK, ställer sig också bakom beslutet:
"Vi är övertygade om att det är bra för idrotten och Sverige som nation att vara värd för stora arrangemang. Men vi har också sagt att en satsning på ett OS inte får riskera att hamna i konflikt med andra viktiga samhällsintressen", säger han enligt ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons