Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingos gyllene år skildras i ny dokumentär

Han har gjort närgångna porträtt av kungen, Cornelis Vreeswijk och Monica Zetterlund men också skildrat hemlösa och missbrukare. På torsdag sänds den senaste av Tom Alandhs dokumentärer — en 1,5 timmar lång skildring av boxaren Ingemar Johanssons gyllene år.

Annons
Det var dock nära att filmen Det finns bara en Ingemar Johansson aldrig blivit av. Huvudpersonen själv har i dag svårt att tala och röra sig och Tom Alandh hade egentligen ingen lust att göra ytterligare ett kändisporträtt.
 Jag har gjort filmer om en del kändisar, men jag kände att jag ville göra ytterligare några sociala berättelser innan jag kroknar och blir pensionär. Men sedan kom jag på att det var roligt och jag ville verkligen göra den här filmen, säger han till TT.

Ingen film utan ex-hustrun
Det som till sist fällde avgörandet var att Ingemar Johanssons fru fram till 1969, Birgit Johansson, sade ja till att delta.
 Hade hon inte ställt upp så hade det inte blivit någon film. Hon ville egentligen inte, men Ingemars bror Rolf och syster Eva övertalade henne att någon borde porträttera Ingemar Johansson på ett schysst sätt.
Filmen handlar givetvis mycket om boxaren Ingemar Johansson, allt från de första matcherna till OS i Helsingfors, där han diskades för passivitet och enligt Lennart Hyland \"skämde ut Sverige\" vidare till Europamästartiteln och slutligen givetvis de oförglömliga matcherna mot Floyd Patterson. Men den handlar nästan lika mycket om Birgit, hur det vara att leva med en världsmästare i tungviktsboxning och hur deras liv förändrades.

Tidsatmosfär
Det var aldrig aktuellt att göra en renodlad boxningsdokumentär, förklarar Tom Alandh.
 Jag kan boxning rätt väl och även om det bitvis kan bli rätt dramatiskt så är det oftast långsamt och tråkigt. Här fick jag både Ingemars och Birgits historia och dessutom en hel del tidsatmosfär.
Det finns bara en Ingemar Johansson sänds i SVT 1 klockan 21 den 8 september.

Mer läsning

Annons