Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya ikonen i Granlo

/
  • Granlo BK:s forward Petri Ikonen trivs i Sundsvall även om det blir lite för långt mellan gångerna han får träffa sin flickvän Heini.
  • Granlo BK:s forward Petri Ikonen trivs i Sundsvall även om det blir lite för långt mellan gångerna han får träffa sin flickvän Heini.
  • Petri Ikonen gjorde 3–2 i Granlo BK:s premiär mot Hässelby i lördags, det var målet som visade vägen för Sundsvallslaget – matchen slutade med stabila och säkra 7–2 när allt var klart.

När Granlo BK tar sats uppåt i seriesystemet gör man det med klubbens första utländska nyförvärv någonsin.

– Det känns härligt att vara först, men det är inte därför jag är här. Jag vill bli en bättre spelare och hjälpa Granlo så mycket jag kan, säger finländaren Petri Ikonen.

Annons

För Timrå IK, Sundsvall Dragons och GIF Sundsvall är det mer regel än undantag att trupperna kryddas med internationella ingredienser.

För Granlo BK är Petri Ikonen en banbrytare, en vägvisare.

– För mig spelar det inte så stor roll, jag känner mig som en av spelarna i laget och alla tog hand om mig jättebra. Men ändå är det en ganska stor press, jag kommer från högsta ligan i Finland och har spelat i högsta ligan i Sverige så jag känner att jag måste leverera. Det var kul att göra mål direkt, men lite konstigt att jag inte fick spela så mycket efter det, säger han.

I premiären gav Ikonen Granlo ledningen när han satte 3–2 i början av andra perioden. Efter det rullade det på för Magnus Näsmans manskap och när 60 minuter gått såg sig nykomlingarna Hässelby slagna med 7–2.

– Det var en riktigt bra start för oss, nu är det bara att köra på … och jag måste, precis som alla andra, förtjäna min plats i laget, säger Petri Ikonen.

I Granlo hoppas 25-åringen på mycket spel och en framträdande roll samtidigt som han vill utveckla sig själv så mycket som möjligt.

– Vi har allt som behövs här, vi tränar mycket och bra. Vi har ett väldigt bra lag och Näsman är en duktig tränare – han har mycket tankar om innebandy.

För Petri Ikonen har det alltid varit innebandy som har varit sporten nummer ett. Även om han kommer från hockeytokiga Finland.

– När jag var liten var jag intresserad, men det är väldigt dyrt med hockey och det är inte alla föräldrar som har råd med det. Jag är nöjd att det blev innebandy, men jag är inte "nöjd" ändå – jag vill bli bättre hela tiden.

Petri Ikonen följer sina landsmäns framfart i Timrå IK.

– Men jag har inte hunnit se Timrå än, och inte träffat killarna heller. Det vore kul, men det är svårt eftersom både vi och dem tränar och spelar matcher så ofta.

Vid sidan av innebandyn jobbar Petri Ikonen som utlastningssamordnare på Emhart, en arbetsplats där det är stora Granloinfluenser.

– John Lehnberg, Björn Grönblad och Anders Morén jobbar också här. Egentligen är det marknadsföring jag vill jobba med, men jag är väldigt glad för det här jobbet. Det är bra att göra olika saker, säger han på en finlandssvenska som bara blir bättre och bättre.

– Det bästa sättet för mig att lära mig svenska var att flytta hit. Det känns härligt, varje dag är en utmaning för mig.

Mer läsning

Annons