Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från "medioker" till världsklass

/
  • Robin Nilsberth har tagit stora steg i utvecklingen de sista åren.

För några år sedan tyckte förbundskaptenen att han var en "medioker" spelare.
Nu är Robin Nilsberth en nyckelspelare i det svenska landslaget – och berättar om hemligheterna bakom förvandlingen.
– Jag kanske inte var tillräckligt elitmässig tidigare, säger han inför helgens finalspel.

Annons

Robin Nilsberth är fostrad i Granlo BK men lämnade klubben för att gå innebandygymnasiet i Umeå, och det var i Umeåklubben IBK Dalen han slog igenom.

Trots att han tidigt debuterade i högstaligan var förbundskaptenen Jan-Erik Vaara inte särskilt imponerad.

– Om jag ska vara helt rak och ärlig tycker jag att Robin var en relativt medioker spelare, men med fantastiska handleder. Sedan blev det en vändning när han hade en dialog med framför allt Ulf (Hallstensson, assisterande förbundskapten) som var tränare i Dalen, säger Vaara.

Robin Nilsberth själv:

– När Uffe kom in i Dalen började det hända grejer. Han kom in med synpunkter på utveckling och sa att jag hade stora möjligheter att komma in i landslaget om jag förbättrade vissa delar i spelet och fysiken. Det har varit en resa sedan dess och jag har fått en stor roll i Granlo och i landslaget.

Den här säsongen har varit Robin Nilsberths bästa i karriären och han är poängbäst bland alla backar i Superligan. Totalt ligger han femma i poängligan med 13 mål och 11 assists på 12 matcher.

Vad är hemligheterna bakom din utveckling?

– Patrik Rehnstrand, vår fystränare i Granlo, har en stor del. Man får rannsaka sig själv hur elitmässig man varit. Innan kanske jag inte var tillräckligt elitmässig för nivån jag spelar på nu. Det krävs oerhört mycket när det gäller träning, kost, sömn och att få ihop livspusslet. Det är en lite annan grej för oss som jobbar heltid att få ihop det.

Drivkraften att få spela hemma-VM i Göteborg har hela tiden varit en morot för Granlos back.

– Jag hade det här VM:et som mål för flera år sedan och har jobbat målmedvetet mot det. Jag har blivit äldre, mognare och lever mer elitmässigt nu.

I takt med utvecklingen har rollen i landslaget blivit allt större för backbjässen. Under VM har han matchats hårt och fått stort förtroende i bland annat powerplay.

– Min roll är ganska mycket större nu än förra VM. Det var mitt första VM och mycket handlade om att se och lära. Jag fick spela mycket då med, men har en större och mer ledande roll nu, säger Nilsberth inför semifinalen som spelas på lördagskvällen.

Finalen spelas på söndag.

Mer läsning

Annons