Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Tagit tillbaka tronen på allvar

Annons

26 sekunder tog det innan skicklige Helsingborgscentern Jani Kukkola skickade in 1–0 till Finland i Patrik Åmans högra kryss – och Sverige var skakat.

Det gick inte alls att känna igen det svenska laget under den första perioden i VM-finalen. Från att ha spelat fartfyllt, aggressivt och med ett stort självförtroende var det trögt, slarvigt och fegt.

Med knappa minuten kvar av perioden slarvade svenskarna vid ett offensivt frislag, Finland vände spelet och det var 2–0.

I det läget vore det intressant att ta sig in i de svenska spelarnas huvuden för att se vad som försiggick. Även om de inte lär erkänna det efteråt så lär det ha börjat växa någon form av tvivel.

I andra perioden visade sedan Granlokaptenen Johan Samuelsson vägen när han spelade fram Mattias Samuelsson, även Rasmus Enström var inblandad i förarbetet, till reduceringsmålet och sedan själv satte 2–2 – trodde alla.

Det målet av Samuelsson dömdes dock bort och det möttes av protester. Domarna tog ytterligare ett par tveksamma beslut, det var uppretat i svensklägret och det kändes som att spelarna var på väg att tappa fokus.

Just där och då tror jag det var oerhört lite som skiljde för att Sverige skulle tappa matchen helt, men världens bästa innebandylandslag kom tillbaka.

Anförda av drygt 12000 åskådare i ett kokande Scandinavium kvitterade först Granlos back Robin Nilsberth med ett mäktigt dragskott i slutet av andra perioden och sju minuter in på tredje spelade Johan Samuelsson fram Henrik Stenberg till 3–2.

Upphämtningen som det svenska laget stod för är oerhört imponerande. Spelet stämde inte alls inledningsvis, man låg under med två mål och pressen att ta ett VM-guld inför hemmapubliken var enorm.

Trots det lyckades man resa sig, vända matchen och ta hem guldet ännu en gång. Det är en stor bedrift.

Finland tog två raka VM-guld i innebandy, 2008 och 2010, och var då världsledande. Nu är det inte längre något snack om att Sverige tagit tillbaka tronen på allvar, det har den här VM-turneringen visat med eftertryck.

Det lär dessutom fortsätta på samma sätt, för spelare som Alexander Rudd, Patrik Malmström, Rasmus Enström, Robin Nilsberth och Johan Samuelsson med flera har många landslagsår framför sig.

Mer läsning

Annons