Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Upp till Sverige att lyfta sporten

/

Annons

Innebandy-VM i Göteborg inleds i dag och hemma-nationen Sverige börjar med att möta Lettland. Dagen efter står Tyskland för motståndet och det finns inte på kartan att Sverige skulle kunna förlora någon av de matcherna. I stället kommer det handla om segrar med riktigt stora siffror – och det är just det som är innebandyns svaghet.

Sporten är stor i Sverige och tar steg framåt hela tiden, men den är fortfarande liten internationellt. Sverige, Finland, Tjeckien och Schweiz håller exempelvis en bra nivå, men där bakom är det alldeles för tunt.

Förhoppningsvis inser svensk innebandy vilket ansvar man har att sprida och bredda sporten i fler länder. Den kommande veckan har man nämligen en jättechans.

Redan innan årets VM står det klart att mästerskapet i Sverige kommer att slå rekord när det gäller antalet åskådare. När VM i Tjeckien avgjordes 2008 var totalt 104 018 åskådare på plats, till årets turnering har det sålts omkring 110 000 biljetter redan.

Det är nu upp till värdnationen Sverige att göra VM till en fest och arrangera det bästa mästerskapet hittills, för det kan ge ringar på vattnet. De innebandyentusiaster som kommer till Göteborg från länder som Ryssland, Kanada, Japan, USA och Korea borde få med sig häftiga minnen hem och därmed fortsätta jobba för att sporten ska växa även utanför Sveriges gränser.

Från svenskt håll görs det en del i form av att olika klubbleverantörer anordnat resor för sina stjärnspelare utomlands där de fått i uppdrag att marknadsföra idrotten. Det är ett bra steg och spelare som Granloduon Johan Samuelsson och Robin Nilsberth har bland annat varit iväg och visat upp innebandyn i Asien och Nordamerika.

Svensk innebandy i stort, med förbundet i spetsen, måste verkligen ta chansen under den här veckan i Göteborg (och även fortsättningsvis) och dela med sig av erfarenheter och öka utbytet med andra nationer. Det är ett måste om den här idrotten ska få riktigt fäste på fler platser i världen.

Sportsligt är Sverige kanske större favorit än någonsin och alla räknar kallt med final. Jag ska exempelvis ned och bevaka mästerskapet på plats men åker inte förrän till utslagsmatcherna, men även kvart- och semifinal känns lite som en transportsträcka.

När laget vann VM-guld 2012, efter att Finland vunnit två raka turneringar, var 15 av 20 spelare från årets trupp med och frågan är om inte den här VM-truppen är den bästa någonsin.

Finland har alltid varit ett stort hot men deras gyllene generation med Mika Kohonen som frontfigur har blivit för gammal. En annan nation som kan utmana är Tjeckien, som faktiskt besegrade Sverige i våras, men jag har svårt att se att de ska gå hela vägen.

Nej, det här mästerskapet lär bli en blågul fest där Sveriges och Granlo BK:s lagkapten Johan Samuelsson får lyfta VM-bucklan i ett fullsatt Scandinavium.

Samtidigt kan han och resten av svensk innebandy bidra till att ge resten av innebandyvärlden ett ordentligt lyft.

Mer läsning

Annons