Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara idrottsbarn drabbas av plötslig hjärtdöd

Sex svenska barn och ungdomar har hittills i år plötsligt dött i samband med idrott.
Men svenska barnhjärtläkare avvisar tanken på att undersöka alla idrottsbarn.
Det är en rättvisefråga, anser Anders Jonzon, ordförande i Svensk barnkardiologisk förening.

Annons
Det är inte bara vid idrott som barn kan råka ut för plötslig hjärtdöd.
 Vi vet att det förekommer i alla sammanhang, säger Anders Jonzon till TT.
Ingen sammanställning finns över dödsorsakerna hos de idrottande barn som massmedier rapporterat om. Men med största sannolikhet handlar det om stressorsakade dödsfall hos barn och ungdomar med ärftliga hjärtfel. Sådan stress kan utlösas i andra situationer än på fotbollsplanen, understryker Anders Jonzon.

Träffad av boll
De senaste två kända fallen av plötslig död bland barn inträffade på måndagen. I Malmö föll en elvaåring ihop efter att ha träffats av en fotboll i bröstet. I Älvsjö i södra Stockholm dog en pojke efter fotbollsträning. I det fallet var det dock känt sedan tidigare att pojken led av en allvarlig hjärtsjukdom, uppger Radio Stockholm.
Svensk barnkardiologisk förening har bestämt sig för att titta närmare på dödsfallen och dessutom göra en internationell jämförelse för att komma fram till hur sådana dödsfall bäst kan förebyggas.
I Italien undersöks alla idrottsungdomar. Men svenska barnhjärtläkare tycker att det är bättre att i stället försöka hitta de barn som är i riskzonen och koncentrera resurserna på dem.

Ärftliga hjärtfel
Eftersom det handlar om ärftliga hjärtfel måste riskfamiljerna ringas in. En idé är att försöka hitta dem genom att låta barnavårdscentralerna ställa frågor till alla föräldrar om plötsliga, oväntade dödsfall bland unga i släkten.
Också barn som råkar ut för oförklarliga svimningsattacker vid ansträngning bör undersökas med ultraljud och EKG, anser barnhjärtläkarna.
De ärftliga hjärtfelen är ovanliga. Trots anhopningen av rapporterade fall av idrottsdöd bland barn och ungdomar går det inte att säga om det blivit vanligare, enligt Anders Jonzon.
 Vi har inte något instrument för att säga bu eller bä om det. Men vi har ingen anledning att tro att det har blivit vanligare, säger han.
Den vanligaste orsaken till plötslig hjärtdöd hos barn kallas hypertrof kardiomyopati (HCM). Risken för död hos dessa barn kan minskas betydligt om de behandlas med stora doser av betablockerare, som skyddar hjärtat mot de hormoner som utlöses vid stress.
Behandlingen gör också att den förtjockning av hjärtmuskeln som barnen har kan gå tillbaka.

Mer läsning

Annons