Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irbe vill spela för evigt

Nio VM för Lettland och två för Sovjet.
Saker förändras — Arturs Irbe består.

Annons
Den lettiske målvaktsstjärnan har spelat 14 säsonger i NHL och dessutom gjort elva VM-turneringar och ett OS.
Det kan mycket väl bli några till.
 Jag skulle vilja spela för evigt, men jag inser ju att det finns andra begränsningar än vad jag vill. Jag är ingen ungdom längre, men så länge som jag tycker att det är kul och kan leva på min erfarenhet så kommer jag att fortsätta spela ishockey. Och fortsätter jag med hockeyn så vill jag ju även fortsätta i landslaget, säger Arturs Irbe till TT inför matchen mot Tre Kronor.

Hårt jobb
NHL-lockouten har gjort att säsongen 2004/05 blev till ett sabbatsår, men när förbundskaptenen Leonids Beresnevs ville ha med honom i VM-truppen var det lätt att tacka ja.
Även om Irbe, 38, själv var osäker på om det skulle gå att komma i form.
 Det var otroligt hårt jobb. I två veckors tid så var det enda jag gjorde att åka skridsko. Efter ett par veckor så kom puckarna fram och då nötte jag vanlig grundläggande målvaktsteknik. Det var inte vackert, vill jag lova. Men som tur har jag min erfarenhet, jag har ju spelat i några år nu, som kunde hjälpa mig där.
Under VM har letterna, precis som vanligt, blandat bra insatser med mindre bra.
Något som även gällt Irbe.
 Vi spelar smart ibland. De unga spelarna kämpar och sliter hårt och så har vi några veteraner som kan bidra med erfarenhet, men ibland räcker inte det till. För egen del har det gått bra, en del av de mål jag släppt in har inte varit så lätta att rädda, säger han.

Väntar på lyftet
Lettland väntar fortfarande på det stora lyftet i VM-sammanhang.
De besegrade Ryssland både 2000 och 2003 och förlorade knappt (13) i kvartsfinalen mot Tjeckien för fem år sedan. Men istället för att närma sig de stora nationerna så är de mer eller mindre kvar på samma nivå.
 Ibland känns det som om glappet blir mindre, men så plötsligt är det större igen. Nu är jag mest glad att vi har så många unga spelare som kommit fram. Det ser bra ut för framtiden.

Mer läsning

Annons