Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dahlén junior kommer hem till Östersund

/
  • Östersunds IK är Jonathan Dahléns moderklubb och nu ska ha möta dem i Timrås första träningsmatch.
  • – Jag går sista året på gymnasiet som börjar snart. Det blir tight med träningar men man måste hänga med, säger 17-åringen.
  • Förra säsongen var Jonathan Dahlén fortfarande en gallerorm och noterades för fem matcher i Hockeyallsvenskan.
  • Pappa Ulf Dahlén spelade 966 NHL-matcher, vann VM-guld och SM-guld under sin karriär. Här är han under OS i Nagano 1998 med sin karaktäristiska åkstil.

Jonathan Dahlén gör sin första riktiga säsong på A-lagsnivå. Den unge forwarden har redan börjat jämföras med pappa Ulf.
– Jag får höra att jag har hans åkstil ibland, säger han.

Annons

Det blir lite av en hemkomst för Jonathan Dahlén när säsongen startar med två matcher för Timrå. Laget har sju nya spelare och ett ungt lag.

Yngst av alla är 17-åringen Jonathan Dahlén som hann med fem matcher i Hockeyallsvenskan under föregående säsong efter att ha värvats från HV71. Nu är han med och tränar med A-laget från start.

– Nu har jag visir och sista året med galler är ganska coolt då det är ett tecken på att man är väldigt ung. Det här är första säsongen där jag är med från början. Det är lärorikt då man får ta efter rutinerade killar som Per Hallin som kan mycket hur det funkar och så. Det är lite tuffare och starkare spelare, säger han.

Den senaste säsongen spelade Dahlén även med Timrås J18 i några matcher, men det var främst i J20 han huserade. Där blev det 50 poäng (25+25) på 40 matcher och en fjärdeplats i poängligan.

– Förra säsongen gjorde jag mycket poäng. Nu har jag som mål att ta plats och bidra offensivt, vilket är min styrka. Jag krigar om en plats i en offensiv kedja då jag inte är lika bra defensivt.

Pappa Ulf Dahlén var en av landets bästa forwards på sin tid och Jonathan får höra det då och då.

– Det kommer upp ganska ofta men jag är van vid det. Jag får höra att jag kör 43:an som det brukar kallas när man kör med raka skridskor, säger Jonathan och syftar på pappas Ulfs särpräglade skridskoåkning.

Hela familjen bor numer i Sundsvall och Ulf Dahlén är bekant med både Roger Forsberg och Kent Norberg.

– Han vill ju se mina matcher och är ledig nu. Så han är här och härjar. Han säger själv att han inte är sugen men det sprätter nog lite i benen på honom kan jag tänka mig.

Nu väntar en återkomst till uppväxtorten Östersund dit han har kopplingar.

– Jag tog mina första skär i Östersund och hela släkten bor där. Flera lär väl komma dit och titta så det blir kul.

Även Timrås tränare Roger Forsberg har sina rötter i Östersund. Han tror att Dahlén junior kan utvecklas ytterligare i vinter.

– Jonathan är en finurlig spelare med stor spelintelligens. Jag hoppas han ska ta ett steg under sitt första år i seniorhockeyn och vi får se vart det bär. Han är en smart spelare som får chanser i spelet. Med rätt omgivning kan det trilla in lite puckar, säger han.

Mer läsning

Annons