Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enroth storspelade när Sverige vann

/

Jhonas Enroth ser ut att bli Pär Mårts målvaktsetta i resten av VM.
Dallasmålvakten storspelade när Tre Kronor besegrade Schweiz med 2–1 efter förlängning. Filip Forsberg sköt segermålet.

Annons

Forsberg slog till med sitt sjätte mål i turneringen i numerärt överläge efter 3.49 av förlängningen.

– Jag tycker vi gör en bra match. Vi är motorn i den här matchen. De två första perioderna är riktigt bra, vi har tillräckligt många målchanser för att vinna matchen vid full tid, säger förbundskaptenen Pär Mårts till TV4.

– Mot Tyskland var det tomt i tanken, men i dag var vi piggare. Flera killar från andra sidan (NHL) börjar komma in i tidszonen nu också.

Segern innebär att slutspelsplatsen är klar och att Sverige behåller greppet om andraplatsen i gruppen efter Kanada. Toppstriden i den andra gruppen är stenhård, men just nu är Finland kvartsfinalmotståndare för Sverige.

Enroth och Anders Nilsson hade varvats i målet fram till lördagens näst sista gruppspelsmatch mot Schweiz.

Pär Mårts sade inför matchen att hans målvaktsval mot Schweiz sannolikt skulle vara etta resten av turneringen.

Valet föll på Enroth som ledde Tre Kronor till guld i Globen 2013.

Hoppet att New York Rangers-stjärnan Henrik Lundqvist skulle bli tillgänglig den sista VM-veckan försvann också när hans lag höll sig kvar i Stanley Cup-slutspelet genom att vinna den femte kvartsfinalen mot Washington på hemmaplan natten till lördagen.

Bra start

Tre Kronors jakt på andraplatsen började bra. Elias Lindholm satte iskallt 1–0 mellan benskydden på schweiziske målvakten Leonardo Genoni efter 7.17 sedan Victor Rask spelat fram och Jimmie Ericsson jobbat fram läget.

Schweiz fick ett kvitteringsmål bortdömt sedan svenskarna med lagkaptenen Staffan Kronwall i spetsen lyckats tjata sig till en videogranskning hos domarparet Maxim Sidorenko, Vitryssland, och Vjatjeslav Bulanov, Ryssland.

Direkt efter händelsen, där pucken dansade på Enroths mållinje, dömde de mål – men efter videogranskning dömdes det bort.

Men sedan kom de defensiva misstag som förföljt Tre Kronor genom hela turneringen.

Stolpskott

Den hetaste chansen som gavs bort kom efter 7.55 av den andra perioden när John Klingberg missade vid offensiv blålinje och förre HV-forwarden Kevin Fiala fick autostrada mot Enroth. Dallasmålvakten lyckades dock rädda friläget då han styrde pucken med tåspetsen i egen stolpe.

I början av den tredje perioden kom dock kvitteringen – men först efter en flera minuter lång videogranskning. Simon Bodenmann styrde in pucken med kroppen där han stod parkerad framför Enroth sedan backen Eric Blum skjutit.

– Klart de får momentum av målet. Schweiz är ett bra lag. Vi ska tåla att bli tillbakapressade och det klarar vi tycker jag, säger Mårts.

Sverige var illa ute efter målet, men Enroth radade upp vassa räddningar – bland annat med en snabb sidledsförflyttning på ett skott från Fiala.

Backen Staffan Kronwall tvingades lämna matchen i den andra perioden efter en smäll och återkom inte. Det är oklart vad det handlar om för skada.

Mer läsning

Annons