Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett misstag att slå ihop Sundsvall och Timrå IK"

/
  • Det var tio år sedan han tränade Sundsvall Hockey senast. Den här gången var Sune Bergman tillbaka i motståndarbåset med sitt Frisk Asker.
  • Frisk Asker mötte både Sundsvall Hockey (1–4) och Timrå IK (1–5) under besöker i Medelpad.
  • 63-åringen från Kramfors ser inte slutet på tränarkarriären ännu. Treårskontraktet med Frisk Asker är inne på sista året, men Sune Bergman älskar fortfarande sporten.

Tränare när Sundsvall Hockey slogs ihop med Timrå IK 1990 och kung när han tog SM-guld med HV71 1995.
För tio år sedan gjorde Sune Bergman sin senaste säsong i Medelpad – men vad hände sedan?
Vi träffade hockeyprofilen under hans Medelpadsturné med sin nuvarande arbetsgivare, norska Frisk Asker.

Annons

63-åringen från Kramfors har levt ett långt hockeyliv.

En resa som tagit honom till många platser. Från Medelpad och Sundsvall/Timrå till Skåne och IK Pantern i början av 1990-talet.

Vidare till HV71 och Småland och sedan till Dalarna, Ångermanland och Hälsingland.

Och till vårt grannland Norge.

Sensommaren 2015 har Sune Bergman återvänt till Sundsvall och hockeyrinken i Sundsvall Energi Arena. Nu är det tio år sedan han stod där som Sundsvall Hockey-tränare.

– Jag har haft bra år här. Det är som min andra moderklubb. Jag var ju här länge både som spelare och ledare, säger Bergman.

1987/88 avslutade han sin spelarkarriär i Sundsvall Hockey. 1989/90 gjorde han sitt första år som tränare i klubben.

– Första säsongen gick det bra och jag minns att vi förlorade mot Björklöven i slutet då. Sedan var det ju ett misstag att slå ihop med Timrå, det var synd. Jag tror att vi hade något riktigt bra på gång med bra spelare, som Peter Smedberg till exempel.

Han syftar på fusionen mellan Sundsvall Hockey och Timrå IK inför säsongen 1990/91.

– Det var en tabbe av Sundsvall och kanske av Timrå också, för det blev inte alls som man hade tänkt sig.

– Alla frivilliga som hade jobbat tappade intresset och vi hade inte resurser att anställa folk till allt. Det var därför det blev ett bakslag ekonomiskt också. Det fanns inget hjärta kring det hela, varken Sundsvallsborna eller Timråborna ville ha det och då blir det svårt.

Det blev bara en halv säsong för Sune Bergman i det nya Sundsvall/Timrå-laget.

– Jag och Ulf Weinstock hade delat upp arbetsuppgifterna och kommit överens om hur vi skulle göra. Efter halva säsongen ville de byta och det var jag inte intresserad av. Sedan var jag i Pantern i några år.

Nu är Sundsvall och Timrå på samma nivå igen, hur tror du att det blir?

– Det är nog bra för båda när det blir fulla hus några matcher. Det är ju svårt att säga, men det är kul med konkurrens. Sedan är det klart att de slåss om samma pengar och så.

Timrå IK:s förre ordförande Tommy Andersson pratade i våras om tankarna på en ny sammanslagning, hur låter det?

– Jag tror att det är svårt att spela på två olika platser. Då måste man bygga en arena mitt i stan så att det blir något nytt. Det går inte att spela i något som förknippas med något av de gamla lagen.

Den senaste sejouren som Sundsvallstränare gjorde Sune Bergman 2004/05 och sommaren innan den vintern blev turbulent både för föreningen och för tränare Bergman. Hockeyprofilen greps av polis för hustrumisshandel, men fick ändå stanna kvar som ledare efter att han trätt fram och berättat om händelsen.

"Vi bråkade helt enkelt och det har vi gjort tidigare. Men den här gången gick det för långt", sade Bergman till Sundsvalls Tidning då.

Sedan dess har han stått i båset i både Hudiksvall och Vita Hästen, men framför allt i Frisk Asker. Först 2007-2010 och nu 2012-2016.

– Jag trivs jättebra. Det är lite lugnare. I Sverige och Elitserien kunde ju journalister ringa vid fyra på morgonen. Här är det inte så, det är ett bra land att bo i också, även om det är dyrt.

Han fortsätter:

– Jag har åttamånaderskontrakt i Norge så jag bor fortfarande i Kramfors på somrarna. Och grabben och barnbarnen bor ju här i Sundsvall så jag är ändå här ganska ofta, säger Sune Bergman.

Sonen heter Nicklas Dyrén och sitter i Sundsvall Hockeys styrelse. Bergman har bra koll på vissa spelare i klubben också.

– Både Mats Hansson och Tommy Enström spelade ju med oss för två år sedan, säger han.

Många duktiga spelare har haft Frisk Asker som språngbräda, konstaterar Sune Bergman.

– Craig Schira gick från oss till Finland och är i Luleå nu. Sedan har vi haft bröderna Abbot, som också varit i Luleå och Mats Zuccarello Aasen (nu i NHL och New York Rangers) var också hos oss en sväng.

– Men de försvinner ju och det är det som är problemet, men det förstår jag ju också. De vill upp i hierarkin och tjäna pengar. Men det är kul att ha varit med och hjälpt dem vidare.

Den rätta hockeykulturen finns inte i Norge, konstaterar Bergman. En bra topp, men en dålig bredd och för få hallar gör det svårt.

– Det är fotbollen som är störst i Norge av någon underlig anledning, för de är ju helt odugliga på det. Och så är det ju skidorna naturligtvis.

– Klart att jag kan bli lite irriterad ibland, Stabaek som ligger nästan på samma ställe som oss får ju ganska mycket rubriker. Men hockeyn är på väg, nu tv-sänds till exempel varje match så att folk har möjlighet att se, så det händer ju lite hela tiden.

Alla lag i den norska GET-ligaen får maximalt ha sju importer.

– Det utnyttjar alla. Svenskar och finnar har jag ju bra koll på när vi ska värva, det är svårare med amerikanerna, men ifjol hade vi bingo. De var väldigt bra och två av dem spelar med Tingsryd i år.

Vilken nivå håller den norska ligan jämfört med den svenska?

– De bästa lagen som Stavanger, Vålerenga och Storhamar skulle klara sig bra i Hockeyallsvenskan. De sämre är som bra division I-lag, säger Sune Bergman som går in på sitt sista år på treårskontraktet med Frisk Asker.

– Jag vet inte vad som händer sedan, vi har ju inte ens börjat säsongen.

Har du funderat på att flytta till Norge permanent?

– Nej, det är inte aktuellt. Jag trivs bra i Kramfors på somrarna. Jag bor ju i mitt föräldrahem där.

20-23 augusti gjorde Frisk Asker en efterlängtad turné i Sverige.

– Det betyder oerhört mycket. Jag har velat åka hit flera år, men vi har inte haft pengar till det. Nu fick vi äntligen det. I GET-ligaen är den längsta bussresan två timmar och 45 minuter. Nu åkte vi tio timmar i torsdags och spelade direkt, Det är inte de här spelarna vana vid och de var helt chockade. Det är bra för dem att se svensk ishockey för det är lite högre tempo och det märktes direkt.

Har det varit aktuellt att komma tillbaka till Sundsvall Hockey under de senaste åren?

– Nja, det har väl varit någon lös förfrågan ...

Kan det ske i framtiden tror du?

– Svårt att säga. Som hockeytränare får man åka dit det finns jobb.

Hur länge kan du tänka dig att fortsätta?

– Så länge det är kul och än ser jag inget stopp på det. Jag tycker att det är skitkul, säger Sune Bergman och skrattar.

Han trivs med hockeylivet.

Mer läsning

Annons