Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsberg räddade andraplatsen

/
  • Filip Forsberg (till vänster) firar ett av sina två mål i 4–2-segern mot Frankrike.

Succédebutanten Filip Forsberg räddade ett skakigt Tre Kronor i den sista gruppspelsmatchen mot Frankrike. Forsberg sköt två av målen när Sverige vände underläge till seger med 4–2.
Det säkrade andraplatsen i gruppen och nu väntar Finland eller Ryssland i kvartsfinal.

Annons

De tre poängen innebär att Tjeckien inte kan gå ikapp Sverige som har fördel av seger i det inbördes mötet om lagen hamnar på samma poäng.

Andraplatsen gör också att vägen fram till final blir något enklare då Sverige inte kan få möta Kanada – enda lag som besegrade Tre Kronor i gruppspelet (6–4) – förrän i en eventuell final.

Det kommer ändå att bli en tuff kvartsfinal för Tre Kronor som får resa till Ostrava, cirka 40 mil från Prag, och möta trean från grupp B, det vill säga förloraren i tisdagens möte mellan Ryssland och Finland.

USA, som leder gruppen, kan bli sämst tvåa i gruppen.

Sverige har inte besegrat Ryssland i mästerskapssammanhang på elva år – i just Ostrava 2004.

Mot Finland har Sverige två raka mästerskapssegrar, senast 2–1 i OS-semifinalen i fjol, men senaste förlusten väcker hemska finalminnen. Finland vann VM-finalen i Bratislava 2011 med 6–1 efter att ha vunnit sista perioden med 5–0.

Men det var ett bitvis skakigt Tre Kronor i den sista gruppspelsmatchen. Frankrike vände 0–1 till 2–1 och då klev Filip Forsberg fram och räddade svenskarna.

Först sköt han 2–2 i numerärt överläge efter 14.52 av den andra perioden sedan Loui Eriksson skymt franske målvakten Cristobal Huet och Elias Lindholm spelat fram. Den senare har tidigare inte fått spela i numerärt överläge i turneringen – trots att han gjorde 15 av sina 39 poäng i Carolina under säsongen i just den spelformen.

Sedan klämde Forsberg in sitt åttonde mål i turneringen när han i början av den andra perioden bröt in från kanten och överlistade Huet i första krysset.

Backen Oliver Ekman Larsson sköt sedan 4–2 efter 3.27 och segern och andraplatsen var bärgad.

Tre Kronor dominerade den första perioden stort, vann skotten med 18–6, men fick inte mer än ett mål i utdelning.

Jacob Josefson högg på en retur från Huet, Stanley Cup-mästare med Chicago 2010, som först räddat Oscar Klefboms backskott.

Frankrike, som bara hade vunnit en av sina fem första matcher, chocköppnade i den andra perioden.

Damien Fleury, i våras i Djurgården, gjorde två mål på 2.18 sedan Tre Kronor spelat taffligt i egen zon och varken fått bort returer eller motståndare framför mål.

Men Forsberg fick sista ordet.

Mer läsning

Annons