Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Därför var den här SCA-cupen så viktig

Annons

SCA-cupen slutade precis som SCA-cupen har slutat de senaste åren. Med Modo som segrare.

Turneringen kändes på förhand hetare än på länge med arrangörsklubben Sundsvall Hockeys återkomst till Hockeyallsvenskan bara en knapp vecka bort – och säsongens första medelpadsderby mellan ärkerivalerna Timrå IK och Sundsvalls blå som höjdpunkt.

Inte blev det sämre av att Sundsvall Hockey inledde den 42:a upplagan av den klassiska cupen med att skrällvinna mot SHL-laget från Örnsköldsvik.

Det gav Sundsvall ett kanonläge att faktiskt vinna SCA-cupen för första gången någonsin. Något som i praktiken har känts helt omöjligt de senaste åren när nivåskillnaden varit alldeles för stor. Även om chansen försvann med derbyförlusten mot Timrå IK på lördagen så gjorde det att prestigematchen kändes om möjligt ännu mer intressant innan nedsläpp.

Derbyt innehöll det mesta man kunde förvänta sig, men det var absolut inget skönspel eller glimrande hockeyunderhållning, däremot både känslor och framför allt 17 tvåminutersutvisningar som skapade numerära över- och underlägen i parti och minut.

"Det var så nära en tävlingsmatch man kan komma på försäsongen", sa spelarna efteråt.

Och det var precis vad lagen behövde.

Därför var den här turneringen extra viktig den här hösten för både Sundsvall Hockey och Timrå IK. Lagen har tidigare bland annat mött norska Frisk Asker, Östersund och Hudiksvall och det är i ärlighetens namn inga värdemätare inför Hockeyallsvenskan 2015/16.

Nu vet de vad som väntar och krävs när serien drar i gång.

Och nu vet vi att det inte skiljer särskilt mycket i kvalitet mellan lokalkonkurrenterna även om Timrå var starkast (4-2) under lördagen.

Mest imponerande, men inte särskilt överraskande, var det lugn och den trygghet som Magnus Åkerlund sprider med sin spelstil och kompetens. Individiellt sett blir den 29-årige skåningen antagligen den viktigaste och mest avgörande spelaren i Hockeymedelpad i vinter. Han kan och kommer rädda många poäng för sitt Sundsvall.

Mest överraskande då? Det var förstås Timråjunioren och SCA-debutanten Filip Fällmans två mål mot Modo. Det hade ingen kunnat räkna med.

Tre lag deltog i årets turnering, precis som ifjol. Det är för få. Sundsvall Hockey måste jobba hårt med att locka hit ytterligare ett lag, för cupkänslan blir betydligt större om det skulle spelas två matcher om dagen under helgen jämfört med nuvarande en.

Modo såg å andra sidan ut som två olika lag den här gången. I fredagens möte med Sundsvall Hockey var det ett oengagerat och delvis reservbetonat Ö-vikslag som förlorade. Mot Timrå IK var fler av lagets importer och mer rutinerade spelare tillbaka i laguppställningen och gnistan var en helt annan.

Ytterligare ett SHL-lag i SCA-cupen hade förstås varit det ideala för att inte Ångermanlänningarna ska tappa intresset.

Mer läsning

Annons