Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mårts har hittat vapnet

Tre Kronor har inte vunnit en mästerskapsmatch mot Ryssland på elva långa år.
Två segrar i Moskva precis före VM ger dock hopp inför VM-kvartsfinalen.
– Jag tyckte vi hittade ett vapen sist, säger förbundskapten Pär Mårts.

Annons

Det är regerande världsmästarnationen Ryssland som väntar för Tre Kronor i kvartsfinal på torsdag i Ostrava. Detta sedan ryssarna förlorat mot Finland med 2–3 efter en straffrysare i gruppavslutningen.

Det blev en het match där finländarna rasade mot ett felaktigt matchstraff på Leo Komarov för en knätackling – utdömt av svenska domarna Mikael Nord och Tobias Björk.

Ryssland, som vunnit VM två av de tre senaste åren, har inte förlorat en mästerskapsmatch mot Tre Kronor på länge.

Vi får faktiskt vrida tillbaka klockan hela elva år för att hitta en svensk seger.

I Ostrava av alla ställen.

Sverige vann med 3–2 i en gruppspelsmatch i VM 2004. På de nio efterföljande mötena har ryssarna åtta segrar och en oavgjord.

Men Mårts finner stort hopp i de två segrarna i Moskvaförorten Mytisjtji precis före VM.

– Känslan finns att vi kan. Vi har provat lite olika taktiskt spel, i sista matchen hittade vi något som passade. Lagen börjar spela annorlunda mot oss eftersom vi vill pressa dem, då försöker de undvika det på ett speciellt sätt. Det tyckte jag vi hittade ett vapen för senast, säger han.

Backstjärnan Oliver Ekman Larsson håller med:

– De hade väl inte det bästa laget i första matchen vi spelade, men sedan var Kovaltjuk och lite andra spelare med i den andra. Det är starkt av oss eftersom vi kom till Ryssland och inte hade spelat så mycket tillsammans, men gjorde två bra matcher. Det är något vi tar med oss.

Ryssland har fått in superstjärnan Jevgenij Malkin sedan dess. Pittsburghforwarden har dock bara lyckats göra ett mål och sammanlagt fem poäng i VM. I stället är den ledande kedjan den med SKA St Petersburg-trion Artemi Panarin (5+5), Jevgenij Dadonov (4+7) och Vadim Sjipatjov (3+5) som har öst in poäng.

Mer läsning

Annons