Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall får kritik för korta spelarkontrakt - som Timrå valt bort

För att hålla nere spelarkostnader anställer Sundsvall hockey bara spelare på korta kontrakt. När det inte är hockeysäsong får spelarna lösa sina situationer med arbete eller a-kassa på egen hand – något som kritiseras.
– Vi tecknar kontrakt med spelarna under hockeysäsongerna. Vi har inte haft andra intentioner, säger klubbchefen Stefan Lindqvist.

Annons

Allt fler ishockeyklubbar skriver kontrakt på åtta månader för att slippa betala lön under sommaren. Sundsvall Hockey kliver kommande säsong upp i Allsvenskan och är inget undantag. Under de senaste åren har klubben tecknat korta kontrakt med spelarna på grund av just ekonomiska skäl. Det betyder att spelarna inte är anställda av klubben under flera månader.

– Vi tycker inte att vi har haft råd med långa kontrakt och har försökt hålla nere kostnaderna de perioder då vi inte har någon aktivitet, säger Stefan Lindqvist, klubbchef i Sundsvall Hockey.

Enligt honom knyter klubben upp spelare inför säsongen från och med första augusti då verksamheten drar i gång igen. Under den tid då de inte har något kontrakt med Sundsvall Hockey får spelarna lösa sin egen situation.

– Det betyder väl att de ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Om de stämplar eller jobbar under den tiden vet inte jag som är arbetsgivare i Sundsvall Hockey. Det funkar nog som med vilket annat säsongsjobb som helst, säger Lindqvist.

Det betyder också att laget inte är spikat innan spelarna har anställts.

Tommy Andersson, tidigare ordförande i Timrå IK och Sundsvall hockey är starkt kritisk till åttamånaderskontrakt.

– Jag vet att det är så i Timrå också, att man pratar om att gå ner i spelarkostnader. Det är ett sätt att spara pengar under en tid då kassaflödet är väldigt begränsat. Jag vet att Sundsvall Hockey gjorde så här förra året även om jag inte kan alla detaljer. Det är klart att klubbarna utnyttjar det, säger Andersson.

Förre Timråordföranden tycker också att det blir allt vanligare med att klubbarna färdigställer trupperna en bra bit in i augusti.

– Man har ju godtagit det här på något sätt. Frågan är om det kommer fortsätta att blundas för problemet. Jag är övertygad om att det blir vanligare i Hockeyallsvenskan och i lägre serier, säger han.

Enligt Stefan Lindqvist funkade det på samma sätt när Sundsvall hockey spelade i division 1 men att de siktar på att kunna ha långa kontrakt på hela år.

– Det kanske blir så framöver nu när vi kliver upp i Allsvenskan. Men vi är inte där än i dag och vi är långt ifrån att kunna göra så, säger han.

Läs mer: Även Mora IK tecknar korttidskontrakt och får kritik.

Timrå IK har inför kommande säsong valt bort alternativet med korta kontrakt. Alla spelare har långa kontrakt utom en norrman som ansluter till truppen första augusti.

– Vi var klara med vilket lag vi skulle ha redan i april-maj och har valt att ha långa kontrakt denna säsong. Vi säger inte att vi aldrig kommer att köra med korta kontrakt för man tvingas in i det mer och mer när man letar kostnader att dra ner på, säger klubbdirektör Lars Nolander.

Han säger också att det finns risker med att skriva kontrakt med spelare sent inför säsongen.

– Vi har tecknat de spelare vi vill ha och de har tränat under försäsongen. Att vänta med att teckna kontrakt innebär att man kanske inte får de spelare man vill ha. Men det här är vår filosofi just nu. Jag säger inte att det är rätt eller fel, säger Lars Nolander.

Läs också:

Spelarfacket: "Spelaren löper en jättestor risk"

Leif Boork: "Det är inte idealiskt"

Mer läsning

Annons