Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrå IK:s satsning – på föräldrar

/

Vart femte idrottande barn tycker att deras föräldrar någon gång pressat dem för hårt.
Timrå IK vill få stopp på det – och har börjat satsa på att utbilda sina ungdomsspelares föräldrar.
– De där föräldrarna finns överallt, alltid, i alla lag. Jag tror att många behöver den utbildningen, säger Victoria Nyberg, hockeymamma.

Annons

Hugo Nyberg spelar i Timrå IK:s 04:or och är lätt att känna igen. Han är inte störst i laget, men har en välutvecklad teknik och så är han den ende som spelar i mörkblå hjälm.

På läktaren sitter mamma Victoria.

– Det börjar komma för Hugo nu att han kan bli jäkligt förbannad. Han går igenom situationer efter matcherna, frågar sig "varför dömde domaren så" eller "varför blev det så". Det kan vara tungt för honom att förlora, säger hon.

Frågan är hur man då ska bete sig som förälder.

Skräckexemplen av pressande föräldrar läser vi om hela tiden. Vuxna människor som lämnar barn kvar på parkeringen, skäller ut dem till tårar eller attackerar domare.

Timrå IK vill inte ha det så i sin förening. De har påbörjat en satsning för att lära föräldrar att vara bra idrottsföräldrar.

– Det finns föräldrar som ser idrotten som social, för hälsa och välmående. Men också de som ser det som att man till varje pris ska nå den yttersta prestationen. Ibland går coachningen snett och det slutar inte bra, säger Mats Eriksson, ordförande i Timrås ungdomssektion.

En forskare från Karlstad gjorde en studie som visade att vart femte barn har upplevt förälderns engagemang i deras idrott som obehagligt.

I Timrås 04:or är det över 30 spelare, så då skulle det röra sig om minst en handfull barn bara där.

Är det något ni ser inom klubben?

– Ja, om inte annat så hör man dem. Det är klart att det finns, säger Eriksson.

I föräldrautbildningen har de gått igenom etiska dilemman om hur man ska bemöta barnen i vissa situationer.

– Jag tror varje kille här nere på isen spelar för att det är roligt. Men samtidigt, hur kul skulle det vara att bara förlora? Vissa rycker på axlarna åt det, men vissa kan ju gå ner sig av det, säger Victoria Nyberg.

Timrå tog fram utbildningen i samarbete med Sisu och ska även omfatta ledarna i klubben.

De har fått nå en kompromiss mellan socialt ansvar och en idrottsklubb som satsar mot högsta nivån.

– Det måste man komma ihåg också. Då ska man veta vad som väntas av föräldrarna. En dag, om några år, kommer ju laget att toppas, säger hon.

– Men alla måste få chansen till en viss ålder, säger Mats Eriksson.

Robert Andersson är pappa till William från samma lag och har försökt inspireras av hur hans egna föräldrar var.

– Jag lever mig in, men jag är ganska lugn ändå. Mina föräldrar var nog ungefär lika. De hjälpte till utan att ställa krav. Det är viktigt att det är barnet som ska uppleva hockeyn. Inte att jag gör det genom mitt barn, menar han.

Långt ifrån varenda idrottsklubb har gjort en sådan här satsning. Men Timrå vill ta det längre.

– Jag har inte hört om andra klubbar som gjort så även om det säkert finns. Men det här är något vi vill hålla levande och ha som tradition inom Timrå IK, säger Mats Eriksson.

Mer läsning

Annons