Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre Kronor föll trots drömstart

/

En drömstart gav en osannolik utdelning och 3–0-ledning efter en period.
Ändå kunde inte Tre Kronor vinna gruppfinalen i ishockey-VM. Kanada vände och vann med 6–4.

Annons

Tre Kronor ledde en svängig match i O2 Arena med både 3–0 och 4–3.

Men Buffalos Tyler Ennis sköt det matchvinnande 5–4-målet i numerärt överläge efter 13.31 av den tredje perioden och sedan fastställde Tyler Seguin 6–4 i tom kasse med 1.50 kvar att spela.

Kanadas seger innebär förmodligen att Tre Kronor tvingas resa från Prag till Ostrava, 40 mil bort, för att spela kvartsfinal nästa torsdag.

Turneringen slutförs sedan i Prag.

Kanada leder gruppen med fyra poängs marginal före Sverige med tre matcher kvar att spela.

Det blev en galen gruppfinal som påminde om VM-premiären mot Tjeckien. Där tappade Tre Kronor tre tvåmålsledningar, hamnade i underläge, men lyckades kvittera i sista minuten och vinna med 6–5 efter straffar.

Den första perioden handlade om en makalös blågul utklassning i O2 Arena inför massor av svenska supportrar. De fick nypa sig både en och två gånger i armen.

Tre Kronor skapade chanser i mängder mot ett Kanada med stabbigt försvarsspel.

Anton Lander såg chansen när det plötsligt blev tomt framför den kanadensiska målvakten Mike Smith. Lander åkte in framför honom, fick en perfekt passning från Loui Eriksson och satte 1–0 efter 5.06.

På 28 sekunder i slutet av perioden kom två ytterligare mål. Victor Rask styrde in Oscar Klefboms backhand med skridskon – målet godkändes efter videogranskning – och glödhete Filip Forsberg sköt sitt femte mål i turneringen fram till 3–0.

Samtidigt som det glödde vidare om det offensiva spelet var defensiven klockren. Svenskarna har varit missnöjda med felpass och pucktapp i uppspelen, men nu satt allt klockrent.

Men allt föll samman i den andra perioden när Kanada skärpte till sig. Det var som om lagen bytt tröjor i periodpausen.

"Lönnlöven", som inte vunnit VM-guld sedan 2007, parkerade i svensk zon och efter 14.23 av mittperioden var det kvitterat. Aaron Ekblad, Taylor Hall på straff och Sean Coutourier gjorde målen.

Men bara 56 sekunder efter kvitteringen lossade Oscar Möller kanonen och sköt 4–3 bakom Kanadas målvakt Mike Smith.

Superstjärnan Sidney Crosby, som lett Kanada till två raka OS-segrar, hade en länge en tuff kväll. Han var inne på tre av Sveriges fyra första mål.

Men i den tredje perioden spelade han fram till backen Patrick Wiercicochs kanonskott fram till 4–4.

Vändningen fullbordades i numerärt överläge när Petter Granberg satt utvisad. Tyler Ennis skickade in 5–4 i nättaket bakom Anders Nilsson.

Mer läsning

Annons