Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zetterberg ser inga hinder för Detroit

/

Natten mot fredagen går Henrik Zetterberg in i sitt tolfte Stanley Cup-slutspel.
Nu berättar Detroit Red Wings-kaptenen om vad han är mest nöjd med i vinter, svackan i mars och slutspelsmotståndet.
– Spelar vi som vi ska har vi chans mot alla lag, säger "Zäta".

Annons

Detroit Red Wings ställs mot Tampa Bay Lightnings och Henrik Zetterberg kommer att stöta på backar som förre Timrå IK-spelaren Anton Strålman och Victor Hedman. Dessutom finns NHL:s näst bäste målskytt, Steven Stamkos (43 mål) i motståndarlaget.

Natten mot fredagen, svensk tid, släpps pucken i den första matchen i Stanley Cup-slutspelet 2015 i Amalie Arena, Tampa.

– Det är ett bra lag som vi har mött många gånger i vår division. Samtidigt är alla lag i slutspelet bra, så jag kan inte säga att jag velat möta några andra. Vi har chans mot alla lag, säger Henrik Zetterberg när vi når honom på väg till en av lagets träningar inför slutspelet.

Huvudsaken är att hålla sig från utvisningsbåset.

– De är duktiga i power play och ger man dem lägen så är de skickliga.

Tampa Bay har hemmaplansfördel och Stanley Cup-slutspelet inleds med två raka bortamatcher för Detroit.

– Det är lättare att börja borta, säger Zetterberg och skrattar innan han tillägger:

– Man kan vända och vrida på det hur mycket som helst. Hade vi börjat hemma hade jag sagt att det var bäst också. Det har inte så stor betydelse i slutspelet.

Den 82 matcher långa grundserien är historia. Detroit Red Wings säkrade sitt 24:e raka slutspel i den näst sista omgången.

– Stämningen har ändå varit bra i slutet. Det var några lag som var med kring slutspelsstrecket och vi har varit där förut så det var inget nytt. Samtidigt hade vi det i egna händer i hela tiden så vi behövde ju inte jaga någon, säger Zäta.

Här är hans analys till varför det blev en hård kamp om slutspelsplatsen.

– Vi spelade väldigt, väldigt bra fram till mars. Sedan tog energin slut ett tag och vi spelade inte som vi hade gjort innan och då förlorade vi matcher, säger Henrik Zetterberg.

Varför fick ni svackan?

– Det är mentalt framför allt. Det är inte så att vi inte vet hur vi ska spela. Det är samtidigt svårt att säga vad som går fel när det blir så där, men alla vet att det kommer svackor under en säsong över 82 matcher.

Zetterberg gjorde 66 poäng (17+49) på 77 matcher. Det gav honom en 25:e plats i poängligan och en sjundeplats i assistligan som för övrigt vanns av Washingtons Nicklas Bäckström.

– Det har varit skönt att få vara frisk, bortsett från hjärnskakningen som jag fick och det är inget man kan göra något åt. Jag hade också en dipp i mars, men det kändes bra i slutet igen.

Hur är det med ryggen?

– Det är det mest positiva. Att jag efter en sådan operation som jag gjorde har kunnat spela en hel säsong, säger Zetterberg, som tillsammans med Niklas Kronwall och Pavel Datsjuk fick chansen att vila i den sista grundseriematchen.

Vad är du mest nöjd med under grundserien?

– Box play och power play. Jämfört med ifjol så har det varit väldigt stor skillnad. Vi blev tvåa i hela ligan i power play och även om vi tappade lite i box play på slutet så har spelet i numerärt över- och underläge vunnit många matcher åt oss.

Vad är du minst nöjd med?

– Produktionen i fem mot fem. Vi har inte producerat så mycket som vi borde kunna göra även om det varit okej under delar av säsongen. Vi har skapat chanser, men det är målgörandet som vi har haft lite svårt med.

Men Zetterberg är inte orolig.

Slutspel är alltid slutspel.

Han har varit med förut.

Mer läsning

Annons