Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iskris för kanottalangerna

/

Isen och kylan är en dröm för vinteridrottarna. Men en mardröm för Fagerviks elitkanotister. – Grabbarna har inte hittat öppet vatten någonstans, säger tränaren Urban Schill.

Annons
I slutet av mars brukar havsisarna gå upp.
I år ligger det fortfarande tjock is längs hela kusten.
Det innebär stora problem för Fagerviks många duktiga kanotister.
I slutet av april har flera av dem uttagningstävlingar för landslagsplatser men kommer förmodligen inte ha kunnat träna alls hemma i Medelpad.
Det är ett elände för oss. Normalt brukar vi kunna åka vid Alnön eller utanför Åstön vid den här tiden på året, men nu kommer det nog ta flera veckor till innan vi kan åka där, säger Urban Schill.
Till råga på allt är det tvåveckorsläger som är inplanerat för de tre största talangerna på killsidan, Fredrik Schill, 17, Daniel Hultqvist, 17 och Adam Lunneborg, 16, i farozonen.
De tre Fagervikskanotiserna tog flera guldmedaljer på USM i somras, och hoppas kunna upprepa den bedriften i år.
Men Velence, fyra mil söder om Budapest i Ungern, där kanotisterna hade hoppats på perfekta träningsförhållanden, har nu utlyst katastroftillstånd på grund av de omfattande översvämningarna i området.
På torsdag skulle grabbarna ha rest söderut, men nu riskerar hela resan att bli inställd.
Ja, det känns lite tungt, om även den möjligheten för träning försvinner. Jag ska försöka kolla upp med utrikesdepartementet om vi kan åka dit eller inte, säger Schill.
Tills vidare kör Fagervikskanotisterna styrketräning, löpning och längdåkning för att hålla igång. Dessutom har klubben en paddlingsmaskin som nyttjats mer än vanligt den här vintern.
Men det är inte så kul att sitta och paddla mot en spegel. Grabbarna vill ju ut på vattnet, säger Schill.
Ett enda träningspass har klubbens talanger klarat av.
Vi körde ett pass när vi åkte ner med kanoterna till Nyköping för vidare transport till Ungern. Där nere fanns det öppet vatten, så i vissa delar av Sverige har de en klar fördel när det gäller vårträningen, säger Schill.
Isläget i Medelpad är extremt just nu.
Men kanotisterna kan inget annat än vänta.
På värme, vårvindar och islossning.
Jag tippar att det är ett par veckor bort fortfarande. Det blir väldigt sen paddlingspremiär för de flesta i år, säger Urban Schill.

Mer läsning

Annons