Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johansson första svensken på tolv år i Wimbledon-semifinal

Senast att lyckas var Stefan Edberg, 1993.
Därefter har många försökt, men ingen nått dit — tills nu.
—  Det här har varit en av mina bästa veckor i livet. Det är härligt att vara i semifinal i Wimbledon, säger Thomas Johansson.

Annons
Federer, Hewitt och Roddick. Tre av de fyra semifinalisterna är de självklara. Den fjärde är desto mera osannolik. När David Nalbandian lade en enkel volley i nät betydde det seger för Johansson, 76 (75), 62, 62, i kvartsfinalen och en plats för honom där så få svenska tennisspelare tidigare nått.
Segern var också ännu ett bevis.
För om några av de tidigare motståndarna varit relativt okända så var onsdagens skalp desto mera imponerande, särskilt på det sättet som svensken utförde det.
David Nalbandian har varit i Wimbledon-final tidigare, han ses som en av de spelare som är mest allround på hela tennistouren, men när det väl var över hade svensken varit stundtals överlägsen.
 Den här segern bevisar att jag spelat väldigt bra tennis just nu. Jag har bara tappat ett set hittills i turneringen, så bra som det känns nu...det var väldigt länge sedan.
Det syntes också.
Han som tidigare förpassats till sidobanor under turneringen, som aldrig väckt något intresse hos utländska medier, fick den här gången kliva in på bana 1, det var inte centrecourten, men betydligt större än de tidigare spelplatserna.

Välförtjänt setseger
I första set var han på väg att köra över Nalbandian innan argentinaren vaknade till liv, förstod att det här var bland det största man kan vara med om som tennisspelare och till slut lyckades pressa fram ett tiebreak.
Det var där Johansson lyckades få fyra setbollar, det var också vad som behövdes innan han till slut vann setet.
 Att vinna första set var väldigt viktigt, då hade jag breakbollar i nästan varje game och så går det till tiebreak...då är det tufft att få spela tiebreak och det kändes nästan som räknesystemet var orättvist. Men även om jag förlorat första set så visste jag att han inte kan rädda 20 breakbollar i varje set.
Så svårt blev det aldrig, i stället bröt han omedelbart argentinarens serve, tappade bara två poäng i egen serve och andra set var över på 28 minuter.
Och, Nalbandian, känd på touren för att vara en av de smartaste spelarna, någon som alltid brukar ha en strategi, var till slut uppgiven, särskilt när Johanssons returer ständigt satte honom under press.
 Jag spelade aggressivt, servade bättre och bättre. Jag förväntade mig faktiskt en tuffare match, men jag spelar väldigt bra just nu. Särskilt mina returer var bra, jag fick ned returerna och han kom i underläge direkt.

Nyckeln mot Roddick
Just returerna är en av nycklarna till om det ska bli seger även i semifinalen. Väl där väntar Andy Roddick, han med tourens hårdaste serve och med 20 i inbördes möten mot Johansson.
 Det har varit tuffa matcher. Hans serve är ju något av en hästspark och från baslinjen har han en jäkligt bra forehand. Viktigast för mig blir att serva bra och peta över så många returer som möjligt.
Dina chanser i semifinalen?
 De andra tre killarna som är kvar i turneringen ser jag som topp tre på gräs. Jag är glad över att vara i semifinal men jag tror att jag har en god chans.

Mer läsning

Annons