Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jones och Montgomery missar VM

Det blir inget VM för sprinterparet Marion Jones och Tim Montgomery. Ingen av dem kom till start i de amerikanska mästerskapen, som är kvalet till VM i Helsingfors.
Justin Gatlin kom visserligen till start, men diskades. Efter protest är han dock klar för semifinal på 100 m.

Annons
Några timmar före starten meddelade Tim Montgomery att han inte tänkte ställa upp i 100-meterskvalet. Dopningsanklagelserna och förhören i den oberoende idrottsliga skiljedomstolen, Cas, har fått honom ur balans.
 Han är i bra form fysiskt sett, men han kan inte koncentrera sig ordentligt med tanke på allt som händer vid sidan av löparbanan, sade agenten Charles Wells.
Montgomery, som misstänks för inblandning i dopningsskandalen kring Balcolaboratoriet, väntas få sin dom i slutet av juli och kan bli avstängd på livstid om det visar sig att han är skyldig.

Höftproblem
Däremot såg det ut som om Marion Jones skulle komma till start i sitt 100-meterslopp. 29-åringen höll på att värma upp som bäst, men efter två provstarter satte hon på sig överdragskläderna och lämnade arenan utan kommentar.
 Hon kände sig väldigt bra till en början, men under uppvärmningen fick hon känning i höften. Det är inget allvarligt men hon vill inte äventyra något, sade Wells.
Jones drog sig även ur 200 m den andra distansen hon hade tänkt ställa upp i.
Både Jones och Montgomery har varit långt ifrån sina forna jag under försäsongen och de amerikanska mästerskapen var sista chansen för duon att knipa en VM-biljett.
Förutom dopningsanklagelserna fick Montgomerys karriär sig en törn för tio dagar sedan när jamaicanen Asafa Powell övertog världsrekordet på 100 m (9,77).
Även Jones misstänks för inblandning i Balcohärvan, men hon har ingen dopningsanklagelse mot sig längre.

Gatlin till semi
OS-mästaren från Aten, Justin Gatlin, avancerade till semifinal på 100 m trots att han inte fullföljde sitt kvallopp. Gatlin diskvalificerades efter att ha tjuvstartat, och möjligheterna att ordna en VM-plats såg ut att vara borta. Men Gatlin lämnade in en protest och fick igenom den, sedan domaren Ed Gorman kommit fram till att Mark Jelks, som startade bredvid Gatlin, bidragit till tjuvstarten.
Fyrfaldige världsmästaren Allen Johnson satte världsårsbästa på 110 m häck när han vann på 12,99, följd av Dominique Arnold, 13,01 och Terrence Trammell, 13,02 den andra och tredje snabbaste tiden i år.

Mer läsning

Annons