Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jönsson kritisk mot hockeyförbundet

Tre Kronors lagkapten Jörgen Jönsson är kritisk till hur Svenska ishockeyförbundet hanterat den så kallade Sweden Hockey Games-skandalen — som mynnat ut i att Kristian Huselius, Henrik Tallinder och Andreas Lilja fortfarande är avstängda från landslaget.

Annons
Jönsson tycker att avstängningen borde hävas redan nu, skriver Nya Wermlands-Tidningen.
 Det var helt rätt att de stängdes av förra säsongen. Det de gjorde var riktigt dåligt. Men eftersom de inte har gjort något fel i laglig mening tycker jag att det är ett för tufft straff att stänga av dem även den här säsongen, säger Jönsson till TT.
Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund bemöter kritiken så här:
 Jag har inte pratat med Jörgen och inte heller läst vad som har skrivits. Men som jag har sagt tidigare är det ingen rättighet att spela i Tre Kronor och jag ser inte det här som ett straff. Vi har ett antal kriterier som spelarna i landslaget ska uppfylla, och det gör inte de här tre. Därför har vi gjort bedömningen att de inte får spela i landslaget den här säsongen och det beslutet står fast. Rättsprocessen och den skada de har åsamkat svensk hockey är två helt skilda saker, säger han.

Osmidigt
Färjestadscentern anser också att förbundet gjorde fel i hanteringen av frågan redan under Sweden Hockey Games i februari. Offentliggörandet sköttes osmidigt, menar han.
 Förbundet agerade förhastat och hade inte behövt hänga ut spelarna på det sättet som de gjorde. I stället borde de ha ställt upp lite mer för killarna och varit på deras sida. Med sitt agerande visade förbundet vägen för hur spelarna skulle behandlas i medierna, säger han.
Något som Christer Englund till viss del håller med om.
 Det finns två saker som jag ångrar. Vi borde aldrig ha offentliggjort namnen på spelarna och de borde inte ha varit med på presskonferensen dagen efter. Jag var emot det, men deras juridiska ombud drev igenom att de skulle vara med.

\"Inte okej\"
Utöver kritiken vill Tre Kronors lagkapten understryka att han inte försvarar det som hände. Huselius, Tallinder och Lilja har medgett att de lämnade spelarhotellet nattetid och återvände med en kvinna som de sedan hade sex med på ett av hotellrummen.
 Jag tycker absolut inte att det var okej och jag tycker synd om tjejen. Men återigen, de har inte blivit fällda för något brott.
Tycker de andra spelarna i Tre Kronor som du?
 Det vet jag inte. Eller, det är klart att vi har pratat om det som har hänt, men var och en får framföra sin egen åsikt.

Ingen bojkott
Förbundets agerande är dock inget som får Jönsson att bojkotta spel i Tre Kronor i framtiden.
 Nej, jag har ju varit med i landslaget efter Sweden Hockey Games, så det här förändrar ingenting, säger Jönsson.
Ett drygt halvår efter skandalen börjar Englund nu bli trött på att historien ständigt rullas upp i olika sammanhang.
 Det här har självklart skadat svensk ishockey för lång tid framöver. Men jag tycker att diskussionen börjar bli andefattig nu. Det måste finnas viktigare saker att rapportera om. För oss är det här utagerat och vi vill blicka framåt i stället.

Mer läsning

Annons