Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jönsson redo för ännu ett VM

Han halkade in i sitt första VM när Patrik Juhlin blev skadad.
Elva år senare är Jörgen Jönsson, 32, fortfarande kvar.
Turneringen i Österrike blir hans tionde världsmästerskap. Fler än så har bara fyra andra svenskar spelat.

Annons
Han har kommit till den tidpunkt i hockeykarriären när han inte törs lova att han ska finnas med i VM-snacket kommande år. Han tar, för ett använda en klyscha, en säsong i taget.
Efter fjolårets VM-final i Tjeckien fick Jönsson frågan om det var över nu. Han funderade lite snabbt och sade att han inte visste, men att det mycket väl kunde vara det.
Ett år senare står han där igen, 32 år gammal, med C:et på bröstet som kapten för Tre Kronor i ännu ett VM, på väg mot söndagens VM-premiär mot Ukraina. Och säger samma sak på nytt:
 Någon gång måste det ju ta slut.
Men också:
 Så länge det är roligt så fortsätter jag. Och det  ä r  verkligen roligt. vi har ett härligt gäng i landslaget och man trivs med att vara här. Visst, ibland kanske det bär emot, när man står där i hallen med väskan packad och barnen gråter och undrar när man ska komma hem igen. Men när man väl kommer till landslaget så är det alltid nära till garv.
Därför kommer han alltid tillbaka.

"Alltid haft tur"
Sitt första VM gjorde Jönsson i Italien 1994. Han var färsk OS-guldmedaljör från Lillehammer men ansågs ändå inte platsa när förbundskapten Curt Lundmark sparkade i gång turneringen i Canazei.
 Men jag har alltid haft en jäkla tur, säger Jönsson.
Hur menar du då?
 Jag har alltid kommit in i rätt lägen och tagit mina chanser.
Det gjorde han även i VM-debuten. När Patrik Juhlin gick sönder var det Jönsson som kallades ner från läktaren. I nästa match var han med från första nedsläpp, och därefter var han given.
 Det var likadant på hösten 1993. Då plockades jag in som reserv till Deutschland Cup när Tomas Forslund blev skadad. Sedan gick det bra direkt jag blev kvar i landslaget hela säsongen, fick spela OS och sedan ett VM.

Skuggar Stoltz och Sterner
Med tio mästerskap i ryggen kommer Jönsson upp bland de klassiska namnen i svensk ishockey. Bara Ulf Sterner, Rolle Stoltz, Ronald "Sura-Pelle" Pettersson och Sven Tumba har spelat fler VM-turneringar:
Minnena från VM-turneringarna är många. Så här säger Jönsson om...
...sitt första:
 VM i Italien 1994. Jag inledde turneringen på läktaren, men så blev Juhlin skadad. Jag minns mest matchen mot Italien (72), jag fick spela med Micke Andersson och Stefan Örnskog och gjorde två mål.
...det bästa:
 VM-guldet i Zürich 1998. Det är något som man aldrig kommer att glömma.
...och sitt nästa:
 Det känns som att vi har bra chanser här i Österrike. Vi har ett bra lag med intressanta spelare. Jag tror att alla har sett fram emot det här mästerskapet ganska länge.

Mer läsning

Annons