Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Käck hjälte och Kallur-Klüft svenska poängmaskiner

Det fanns två sorters Finnkamp i regnet på Ullevi.
En för kändisarna: Till exempel segermaskinen Kallur-Klüft som rusade rakt in i rekordböckerna.
Och så en för doldishjältarna. Typ Oskar Käck, som sprang sitt livs andra 10 000 meter och satte personligt rekord med 33 sekunder.

Annons
Käck?
Jodå, ett bra namn för en hjälte och dessutom ett namn att minnas för den som vill vara tidigt ute med att kolla in unga grabbar som kan bli bra.
Oskar Käck, 23, från Skövde var en av de som gav de svenska herrarna hopp om ett bra slut på söndagen. Hans seger bidrog till att herrarna bara ligger en poäng efter, 102103.
 Jag har räknat med en förlust runt 26 poäng, nu har vi plockat in hälften av de poängen, sade förbundskaptenen Thomas Engdahl efteråt.
På tjejsidan är det hämningslöst svenskt med 11491. Inte minst tack vare Kallur-Klüft.
Susanna Kallur satte personligt rekord på 200 m med 23,32 och systrarna Kallur ihop med Klüft och Emma Rienas satte svenskt rekord på 4x100 meter under en av de korta stunder då vädret faktiskt var hyfsat på Ullevi.
 Dessutom är det glädjande till exempel med Anna Söderberg i diskus, tyckte Engdahl. Över 60 meter i det här vädret är imponerande.
Men känslomässigt klappade hans hjärta ändå mest för klassiska finnkampshjältar som Oskar Käck och 800-metersfightern Mattias Claesson.
Det var mycket hjärta och mycket vilja. Och viktiga svenska poäng.
Käck väntade i nio kilometer innan han lade på en rökare på slutet. Han visste att han hade övertaget, om bara benen orkade.
 Janne Holmén är ju maratonlöpare och ingen spurtare och samma är det med Jussi Utriainen, sade Käck om finländarna som försökte hänga med.
Själv visste han att det finns speed i benen.
 Jag är Sverigetvåa på 5 000 och har sprungit 1 500 också. Där har jag gjort 3.45 , sade han.
Och när de 20 000 på Ullevis läktare bar fram Käck i spurten i dagens högsta vrål så var det aldrig någon tvekan. Oskar från Skövde skulle vinna. Något annat alternativ fanns helt enkelt inte.
Samma fighterhjärta hittade publiken hos Mattias Claesson på 800 meter. Där var det vanliga kubbningen med armbågar och knuffar, till och med efter målgång den här gången.
Men det märkte Claesson aldrig.
 Jag låg sist för att slippa sådant, sade han om loppet.
Sedan var han först. Då slapp han också knuffar.
Rycket kom med cirka 200 meter kvar.
 Jag har varit förkyld hela veckan och ville avancera vid precis rätt tillfälle, sade han.
Tillfället kom i sista kurvan.
 Jag visste att jag säkert var en sekund snabbare än de andra på 400 m och det betyder mycket i en spurt på 200-300 meter, konstaterade han.
Nu ska han träna uthållighet. När den kommer är det dags för nästa taktiska steg i utvecklingen.
 Då ska jag testa att gå upp tidigt i loppen och köra.

Mer läsning

Annons