Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Bergqvist favorit inför VM

Ny seger och nytt tvåmetershopp.
Kajsa Bergqvist befäste på måndagen sin position som världens bästa höjdhopperska.
—  Min bästa tävling hittills, det börjar närma sig, säger Bergqvist till TT.

Annons
Christian Olsson blir inte kvitt sin skada.
Stefan Holm har svårt med ukrainare, ryssar och tjecker.
Tur då att Kajsa Bergqvist klivit fram som Sveriges hetaste guldkandidat inför VM i Helsingfors efter Carolina Klüft. Efter måndagens 2,00 i Zagreb har svenskan årets fem högsta hopp utomhus, det bästa på 2,01.
 Det ska bli jättekul med VM. Men jag försöker fortfarande ta en tävling i taget. Jag har svårt att tro att jag kommer vara ensam över två meter när VM börjar, det borde vara flera stycken till, säger Bergqvist.
Men ännu är det bara Kajsa.
I Zagreb gick det felfritt upp till och med två meter. Bergqvist gled över i första försöket på höjderna 1,85, 1,90, 1,95, 1,98 och 2,00. Det sistnämnda med lite darr på ribban men första rivningen kom på 2,02. Något nytt världsårsbästa blev det inte.
 Det är extremt stabilt. När jag hoppar bra blir det två meter och när jag hoppar dåligt blir det två meter. Fast jag är inte i bästa form ännu, jag är inte lika snabb i foten som innan skadan. Men det börjar närma sig, säger Bergqvist.
Med i tävlingen fanns också bulgariskan Venelina Veneva, med ett personbästa på 2,04 och som i år är närmast svenskan med sina 1,98.
Men varken hon eller ukrainskan Vita Palamar hade någon chans mot Turebergshopparen. De båda stannade på 1,95 och är alltså fem centimeter bakom svenskan.
 Det går inte säga annat än att Kajsa är VM-favorit. Men de andra såg också bättre ut än tidigare. De hade några bra försök på 1,98. Och det är ju på VM det gäller, det viktiga är inte att hoppa högt i tävlingarna före, säger tränaren Yannick Tregaro.
För ett år sedan såg det dystrare ut när Kajsa slet av hälsenan i höjdgalan i Båstad. Men hälsenan är i princip återställd.
 Hon känner av lite i fotleden och under foten. Hon har inte använt hela foten så aktivt som nu men det är inget som blir värre i alla fall, förklarar Tregaro.
 Det känns relativt bra och mentalt har jag inga problem med skadan, inflikar Kajsa själv.
När Bergqvist är helt återställd tror Yannick, som tog över som Kajsas tränare inför förra året, att det finns ännu mer att ta.
 Jag har ännu inte kunnat träna Kajsa som jag vill, det har handlat mest om rehabträning. Så att hon kan hoppa så högt som hon gör förvånar lite grann.
Vad som kan hända sen återstår och se.
Men skadefri eller ej den svenska höjdhopperskan är just nu stor guldfavorit i VM i Helsingfors i augusti.

Mer läsning

Annons