Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Bergqvist över två meter på nytt

Inte en tävling utan två meter för Kajsa Bergqvist.
Höjdhoppstjärnans comebacksommar håller på att bli en lysande följetong.
På tisdagen gladde hon den drygt tretusenhövdade publiken på sin gamla hemmaarena i Sollentuna med ännu ett världsklassresultat — 2,00.

Annons
Knappt ett år efter att hälsenan brast visade Kajsa Bergqvist i den svenska GP-tävlingen att hon är en synnerligen het guldkandidat i VM.
Hennes tredje tävling slutade med ännu ett tvåmetersresultat hon är den enda kvinnan i världen i år som klarat två meter, och hon har dessutom gjort det tre gånger.
 Vansinnigt jämn nivå, konstaterade Kajsa Bergqvist själv efter sin uppvisning.
 Det känns verkligen jättebra. Det var extra nervöst att vara tillbaka på Sollentunavallen, här har jag tillbringat enormt många timmar.
VM-kollegan Emma Green rev ur sig på 1,93 och ryskan Tatjana Kivimyagi svarade som väntat för det hårdaste motståndet, men hon klarade bara den höjden.
Sedan var det Kajsas show. Hon klarade alla höjder till och med 2,00 i första hoppet och hennes sista försök på 2,02 gav mersmak.
 Jag hade höjden, men det var ingen bra tajming, sade hon.
 Det är stabilt nu, men det är lite som behöver hända teknik, tajming, bättre form. Då kan det bli några centimeter till.

Fyra kvar till VM
Det var inför hemmapubliken som hennes comeback egentligen skulle ske. Rehabiliteringen gick dock så bra att hon hann med en tävling i Malaga och Europacupen i Gävle innan.
Fyra tävlingar återstår före VM men den i Grekland nästa vecka har ställts in.
 Får försöka hitta någon annan tävling i stället. Synd, det var i Patras jag hoppade två meter första gången.
2,06 har det blivit som bäst för den svenska världsstjärnan. Hittills.
Tre andra svenska kvinnliga världsnamn i friidrott var samlade i en och samma gren. Susanna och Jenny Kallur och Carolina Klüft kom etta, tvåa och trea på 100 m häck.
Segrarinnan var av naturliga skäl gladast. 12,73 var bara åtta hundradelar från hennes personrekord från den 29 maj i år.
 Mitt tredje bästa lopp någonsin. Klart jag är superglad, sade Susanna Kallur.
 Det bästa var att känslan var så bra. Det var det jag letade efter, lättheten. Väldigt, väldigt bra.
Systern Jenny och Carolina Klüft sprang på 13,00 respektive 13,25.

Belin mot VM
Klüft repeterade inför helgens Europacuptävlingar i mångkamp i Jyväskylä hennes andra och sista sjukamp innan hon ska försvara VM-guldet i Helsingfors med att även stöta kula. Den nådde som bäst 14,15, och Klüft var nöjd med dagen.
 Inte topp, det ska bli bättre. I Europacupen är jag inte ut efter någon speciell poäng, jag vill mer känna att det funkar gren för gren.
En annan damhöjdare var Kirsten Belin. Hon har haft konkurrens av Hanna-Mia Persson om en VM-biljett i stav. Med 4,45 i andra försöket klarade hon A-gränsen till VM och säkrade definitivt VM-resan.
 Det var det jag kom hit för, sade en påtagligt nöjd Belin, som bara hoppat högre en gång förut då hon satte svenskt rekord 2002.
 Jag ville verkligen få det här gjort. Nu kan jag koncentrera mig på VM. Jag ville inte uppleva samma sak som inför VM 2001, då jag missade VM med en centimeter.
På herrsidan svarade Johan Wissman och Robert Kronberg för de starkaste resultaten. Båda satte årsbästa, Wissman med 20,85 på 200 meter och Kronberg med 13,60 på 110 m häck.

Mer läsning

Annons