Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Bergqvist satte världsårsbästa i Sheffield

Världsmästarinnan Kajsa Bergqvist utklassade övriga hoppare i Sheffields GP-gala.
Bergqvist hoppade världsårsbästa 2,03 och var nio centimeter före tvåan och trean.
—  Det kändes väldigt, väldigt bra i dag, sade Kajsa Bergqvist till TT.

Annons
Kajsa Bergqvist hittade snabbt tillbaka till den form som gav henne VM-guldet i höjd i Helsingfors. Spruttet i benen som hon saknade i MAI-galan i tisdags då det bara blev 1,95 flödade denna gång för fullt.
 Jag var lite orolig efter MAI och undrade om formen hade försvunnit. Och på uppvärmningen kändes det inte riktigt 100 procent. Så jag blev verkligen förvånad över hur bra det gick sen.
Efter att ha varit felfri till 1,97 rev hon första försöket på den höjden. Men i andra hoppet visade Bergqvist att det inte fanns något att oroa sig över. Turebergs höjdhopparstolthet gled med god marginal över ribban och säkrade segern före tvåan Viktoria Palamar, Ukraina, och trean Anna Tjitjerova, Ryssland, som båda stannade på 1,94.

Adrenalinkick
 Jag vet inte om jag fick en adrenalinkick efter rivningen för plötsligt så fick jag bra tryck i upphoppen igen.
Två meter tog Bergqvist galant i första försöket och ribban lyftes upp till 2,03, en centimeter över det tidigare världsårsbästat som var hennes segerresultat i Helsingfors. Med perfekt balans och rytm gled Bergqvist över i första försöket även om ribban darrade en aning.
 Jag vet inte vad jag var i med. Men det var ett lite sämre hopp än det på två meter som var ett riktig superhopp.

Inget personbästa
Höjdhoppssuveränen begärde sedan upp ribban på 2,07, en centimeter över hennes svenska rekord. Men hon lyckades inte förbättra sitt personbästa.
 De två sista hoppen var riktig bra och jag känner att jag kan klara av den höjden. Men kanske hade jag spillt lite av krutet tidigare under hoppningen. Bergqvist har nu hoppat över två meter i sex tävlingar i år, en höjd som bara ytterligare två hoppare klarat i sommar. Förra året var det åtta hoppare som klarade två meter med Jelena Slesarenko som bäst med 2,06.
 Det blir så ibland efter ett OS-år som är en väldig urladdning för många och året efter brukar det saknas en del hoppare, som Slesarenko i år.
 Jag däremot är väldigt laddad den här säsongen.
Genom TT får Bergqvist även beskedet att Emma Green vunnit SM-guld i längd på 6,41.
 Va! Är det sant? Helt otroligt! Så långt skulle jag aldrig kunna hoppa, jag har aldrig varit bra i längdhopp. När jag hoppar längd känns det som jag ska klara åtta meter men jag hoppar för högt och det blir inte speciellt långt, sade Bergqvist och skrattade.
På söndag får hon chansen att gratulera Emma Green till SM-dubbeln när det är höjdhopp i Finnkampen. Kanske blir det nya rekordhopp då, både Kajsa Bergqvist och Emma Green verkar vara i strålande form.

Mer läsning

Annons